Krav på amnesti för ensamkommande flyktingbarn

2:05 min

Många som väntar på besked om uppehållstillstånd mår dåligt. Nyligen tog en ensamkommande 15-åring i Värmdö livet av sig. Nu kräver rörelsen Vi står inte ut amnesti för ungdomarna.

Den långa väntan på beslut om uppehållstillstånd och det faktum att ungdomar ofta flyttas runt i landet gör att de mår dåligt. Det menar läraren Lotta Lilja Pittuco som jobbar med ensamkommande.

Hon är också aktiv i rörelsen Vi står inte ut, som samlar allt från socialarbetare till jurister.

– Vi måste besinna oss. Vi ber om att alla barn och unga som varit i Sverige i mer än ett år ska få stanna. För nu är det så genomjävligt, ursäkta att jag svär, så att de som hinner fyller 18 år skickas tillbaka, säger Lotta Lilja Pittuco.

Rörelsen Vi står inte ut vill att omflyttningarna och utvisningarna av ensamkommande stoppas och de kräver att ungdomarna ska få amnesti.

Just nu väntar 18 000 ungdomar i Sverige på beslut om de får stanna. En av dem är 17-årige Botkyrkabon Ali Zardadi. Han kom själv till Sverige i januari förra året. Liksom många andra är han orolig för vad som ska hända med honom.

– Jag kan inte sova på natten, och när jag sover vaknar jag plötsligt och är jätterädd, säger han.

– När jag var litet barn önskade jag att åka flygplan. Men nu när jag hör ordet Arlanda, när jag hör ordet flygplan, blir jag rädd. Jag får en jättekonstig känsla, en känsla som inte låter mig att plugga, fokusera, göra något, säger Ali Zardadi.

Ali Zardadi är med i Ensamkommandes förening Huddinge Botkyrka. Där stöttar de varandra och hittar på saker att göra medan de väntar, som att spela volleyboll och fotboll.

– Många, många ungdomar mår jättedåligt. Vi vill att de känner sig glada kanske bara för några timmar, säger han.

Ali Zardadi är tacksam för att det finns personer som uppmärksammar situationen. Han vill samtidigt att politiker ska inse sitt ansvar för att ungdomarna mår så dåligt att de tar livet av sig.

– Det är de som har skapat de här självmorden, som har skapat den här rädslan i oss. Det är deras ansvar som politiker att skydda människors liv, inte att skapa rädsla och skicka dem till döden, säger Ali Zardadi.

Socialdemokraterna håller inte med rörelsen och ger nobben till kravet på amnesti.

– Vi tycker inte att man ska fatta kollektiva beslut. Det görs enskilda bedömningar och vi har fullt förtroende för att Migrationsverket gör sitt jobb, säger Yilmaz Kerimo (S), ledamot i socialförsäkringsutskottet.