Tetris kan motverka att otäcka minnen etsar sig fast

6:31 min

Om man spelar datorspelet Tetris ganska direkt efter att man har varit med om något traumatiskt kan det göra så att de hemska minnena inte kommer tillbaka lika ofta.

Emily Holmes och hennes forskargrupp har gjort en studie bland personer i ett väntrum till akuten, personer som varit med om otäcka bilolyckor och hade påträngande minnen, flashbacks, av olyckan. 

Den sortens påträngande minnen kommer efter alla möjliga traumatiska händelser, till exempel överfall, eller krigshändelser eller något annat dramatiskt och nästan alla får dem – otäcka minnesbilder som tränger sig på när som helst och spelas upp i hjärnan och då sätter igång obehagskänslorna igen.

För de allra flesta bleknar de här minnena efter några dagar eller någon vecka,  men för somliga sitter de i länge. Det är en central del i det som kallas posttraumatiskt stressyndrom, PTSD. Direkt efter en olycka kan man alltså inte veta för vilka de här flashbacksminnena blir bestående – och därför diagnosticerar man inte PTSD förrän efter en månad.

Emily Holmes forskargrupp har än så länge bara studerat hur ofta den höär typen av minnen kommer tillbaka under den första veckan efter olyckan, men annan forskning har visat att de som drabbas av PTSD ofta är de som har flest flashbacksminnen också i början. Så om man kan minska de påträngande minnena redan från början kan det troligen hjälpa också mot PTSD, säger Emily Holmes.