Svenska Spels vd positiv till förslaget

1:45 min

Regeringens särskilde spelutredare har i dag presenterat sina förslag. Det handlar om att spelmonopolet ska skrotas – till förmån för en ny spelmarknad som bygger på licensintäkter. En som ser positivt på många av förslagen i utredningen är Svenska Spels vd Lennart Käll.

– Spelmonopolet har existerat på pappret, men det har inte fungerat i verkligheten, säger Svenska Spels vd Lennart Käll.

– Genom den här åtgärden får vi kontroll på marknaden, vi får samma regler, vi får ordning och reda på den här vilda-västern-marknaden, som det har varit ett tag, säger Lennart Käll.

Den tekniska utvecklingen med nätspel och online har förändrat landskapet – där en växande andel varit utom kontroll för staten. Också EU har länge kritiserat det svenska spelmonopolet för att bryta mot den fria rörlighet för tjänster.

Utredaren Håkan Hallstedt föreslår nu en helt ny spelmarknad med ett licenssystem där spelbolaget betalar 18 procent av omsättningen, efter att vinsterna betalats.

Ideella föreningar som får in pengar från lotteriförsäljning till exempel ska också i framtiden vara undantagna skatt.

En viktig fråga handlar om konsumentskydd och spelberoende. Där ser Svenska Spels VD Lennart Käll flera bra förslag.

– Vi som spelbolag ska följa spelarens mönster, vid avvikelser ska man kunna kontakta spelaren och på så vis få dem att stänga av sig. Det kan man idag inte göra enligt personuppgiftslagen.

Men konsumentskyddet får också kritik. Rossana Dinamarca, riksdagsledamot för Vänsterpartiet i Kulturutskottet, anser att utredaren lagt sig platt för spelbolagen och struntat i konsumentskyddet.

– Det handlar väldigt mycket om att konsumenten själv ska ta ansvar, att man ska kunna själv sätta upp gränser för hur mycket man ska spela för.

– Det finns en risk för att människor hamnar i ännu djupare spelmissbruk än i dag, säger Rossana Dinamarca.

Utredningen ska nu ut på remissomgång innan den kan läggas fram för Riksdagen.