Allt fler svenskar negativa till kärnkraft

2:00 min

Allt fler svenskar är emot kärnkraften och för första gången är nu de som vill avveckla över 50 procent. Sedan olyckan i Fukushima i Japan 2011 har stödet gått stadigt neråt.

– Då fick vi en rekyl i svenska opinionen, en väldigt tydlig sådan, en övervikt av väljarna valde att gå över till att vilja avveckla kärnkraften igen och den har förstärkts sen dess. Vi fick inte en tillfällig rekyl som vi fick efter Tjernobyl och Harrisburg, då gick opinionen tillbaka till tidigare läge efter ett år eller ett och ett halvt. Så icke den här gången utan nu har det fortsatt, säger Sören Holmberg som är professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet.

52 procent av svenskarna vill avveckla kärnkraften, det är en ökning med 13 procentenheter jämfört med innan olyckan i Fukushima 2011, på samma period har stödet för kärnkraften sjunkit från 44 till 29 procent. Detta enligt en undersökning från SOM-institutet som Ekot tagit del av. Men huvudanledningen till att stödet för att avveckla kärnkraften fortsätter att öka är inte olyckan enligt Sören Holmberg.

Trenden i stora delar av världen är att det inte byggs några nya kärnkraftverk och i till exempel Tyskland har man tagit beslut om att avveckla. Dessutom har alternativ som vind- och solenergi blivit allt mer konkurrenskraftiga. 

– Det blåser inte kärnkraftens väg just nu och det har att göra med att elpriserna är så pass låga och att alternativen har blivit så framgångsrika, säger Sören Holmberg.

Mätningen visar även att män är mer positiva till kärnkraft än kvinnor och att människor på landsbygden är mer kritiska än stadsbor. Dessutom finns det en tydlig skillnad mellan olika väljare. Bland Liberalernas, Moderaternas och Sverigedemokraternas väljare finns det en övervikt av kärnkraftsförespråkare, till skillnad från de andra riksdagspartiernas väljare.

Men trots detta tror Sören Holmberg inte att kärnkraftsfrågan, som historisk sett varit en het potatis i svensk politik, kommer bli en viktig fråga i valet 2018. Elbehovet har inte ökat så drastiskt som man trott och det i sin tur har lett till att förespråkare inom till exempel industrin inte är lika aktiva i frågan som man varit tidigare.

– Så jag tror inte att detta kommer bli en tung fråga i valet 2018, snarare en mindre fråga än vad det har varit, säger Sören Holmberg.