Publiknätverket P4 Blekinge

Odla i din grannes trädgård

2:33 min

Nästa vecka startar en gratistjänst på nätet där odlingsintresserade i lägenhet matchas med villaträdgårdar i närområdet.

Intresserade matodlare ska kunna lägga in sig på en karta och matchas med villaägare som kanske varken orkar, kan eller vill odla i sin trädgård.

Webbplatsen heter Co-Grow och lanseras i hela Sverige 6 april i samband med mässan Nordiska trädgårdar i Älvsjö.

Välkomnar idén
Lars och Marie Karlsson utanför Kättilsmåla har själva funderat på ett liknande upplägg. Odling är deras stora gemensamma hobby men de har inte tid att utnyttja all mark på sin lantbruksfastighet.

– Det hade varit trevligt om någon eller några andra också hade velat odla här. Kanske hade vi kunnat hjälpas åt med att till exempel vattna om man skulle åka på semester, säger Lars Karlsson. 

Han tror att det finns utrymme för förmedling av trädgårdar även i Karlskrona.

–Fler och fler har växt upp i städer men har ändå ett intresse för naturen och hur den sköts. 

Började i huvudstaden
Förmedlingstjänsten finns redan i Stockholmsområdet där initiativtagaren Rebecka Hagman själv tillhör kategorin som bor i lägenhet och älskar att odla. Hon upplevde att hennes balkong inte räckte för hennes växande ambitioner och insåg att det var omöjligt att hitta en kolonilott utan att ha stått i kö i 20 år.

– Min idé är att fler ska få möjlighet att odla, och att återta trädgården till det den var tänkt för från början, säger Rebecka Hagman.