Ekobrott

Hårdare tag mot svartjobb

1:52 min

Bilvårdsföretag, livsmedelsgrossister och skönhetsbranschen i Sverige står på tur att få hårdare krav på sig mot svartjobb. Skärpta regler är på väg.

Ett lagförslag med skärpta regler för fler branscher är nu på väg till regeringens bord. 

– Vi har inga möjligheter att göra det vi kallar för oannonserade kontroller för att kontrollera, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.

Hur ska det åtgärda problemen?

Syftet är att komma till rätta med svartarbetet men vi har även ett uppdrag att ha med aspekten på social dumpning i det här förslaget och därför har vi valt de här branscherna. Här vet vi att här utnyttjar man människor, säger Conny Svensson.

Krav på så kallade personalliggare finns redan i restaurang-, frisör, tvätteri- och byggbranscherna. Det innebär att alla på en arbetsplats ska vara registrerade i en förteckning över anställda så att Skatteverket kan kontrollera att ingen jobbar svart.

Hårdare regler för fler branscher

Nu är förslaget att utöka de hårdare reglerna om personalliggare att även gälla bilvårdsföretag, skönhetssalonger och livsmedelsgrossister.

Jag har svårt att se att man kan få bilen tvättad och rengjord för 99 kronor när det är fullt med folk som jobbar.

– Folk utnyttjas och får jobba svart under vedervärdiga förhållanden. Det finns det kopplingar till grov organiserad brottslighet, som i vissa lägen finansierar mycket av våldet och de hemskheter som ni inom media rapporterar om dagligen, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.

Niklas Olsson driver ett bilvårdsföretag i Kristianstad och välkomnar skärpningen.

Det finns alldeles för många oseriösa företag i min bransch.

– Det finns företag som inte ens är företag. De har ett kontantkortstelefonnummer bara och hyr en lokal. Så att jag hoppas verkligen att det blir ändring på detta, säger han.