C i Halland: Avskaffa Systembolagets monopol

1:56 min

Centerpartiet vill låta privatägda butiker sälja alkohol. Hallandsdistriktets årstämma sa ja, trots att styrelsen ville ha ett nej.

Anders Eriksson (C) från Kungsbacka står bakom motionen om att avskaffa Systembolagets monopol. Till skillnad från när frågan har varit uppe tidigare vill Anders Eriksson att de privatägda butikerna ska vara specialiserade på att sälja alkohol.

Det handlar alltså inte om att få in öl och vin i matbutiker. Dessutom ska de privatägda specialbutikerna sälja alkohol på licens.

– Vilket gör att staten skulle kunna reglera öppettider och dagar på samma sätt som för Systembolaget, säger Anders Eriksson (C).

Centerpartiets styrelse i Halland föreslog att stämman skulle säga nej, men det blev alltså ett ja och nu tas frågan vidare till partiets riksstämma i höst.

Frågan om Systembolagets monopol var uppe på riksstämman 2015, och då beslutade ombuden med knapp majoritet att monopolet skulle vara kvar, men Anders Eriksson tror att inställningen kan ha förändrats.

– Ja, jag hade ju förväntat mig att stämman i Halland kanske skulle säga nej så jag blev lite överraskad. Men det kan vara ett tecken på att man börjar tycka att Systembolaget är lite förlegat, säger Anders Eriksson.

Anders Eriksson blev även invald i Centerpartiets distriktsstyrelse i Halland.