Frölunda tiondel från 4-4 – Brynäs höll undan

4:09 min

Det blev en galen avslutning på första semifinalen mellan Frölunda och Brynäs. Frölunda var tiondelar från att hämta upp 0-4 till 4-4.

Joel Lundqvist satte vad hela Scandinavium trodde var 4-4 hemma mot Brynäs. Men kvitteringen kom tiondelen för sent. Frölunda hade annars stått för en galen upphämtning från 4-0-underläge i slutminuterna.

– Jag hörde ingen signal så känslan var ”gött, nu är vi tillbaka”. Men sen såg jag nollan på tavlan. Då började man fundera. Det är klart att det svider men vi tar med oss att vi hittade en väg in i matchen, säger Frölundas Joel Lundqvist till Radiosporten.

4-2-målet kom med 1.05 kvar då hemmalaget tagit ut målvakten Dan Bakala som bytts in i tredje perioden i stället för Johan Gustafsson. Joel Lundqvist satte pucken i spel fem mot tre och skapade nerv.

Och fem mot tre-spelet fortsatte efter målet då Brynäs Elias Fälth och Ponthus Westerholm dragit på sig en utvisning var kort innan 4-2-målet. 

Dessförinnan hade Brynäs Pathrik Westerholm och Frölundas Robin Figren visats ut för roughing. 

Frölunda hade fortsatt hade Bakala i båset då 4-3-målet kom genom Casey Wellman med 18 sekunder kvar.

Och Frölundas fem mot tre-spel fortsatte när Bakala satt på sin position i hemmabåset. Då kom vad alla trodde var den osannolika kvitteringen.

Men videogranskning visade att Joel Lundqvists backhandmål satt mindre än sekunden efter att slutsignalen gått.

– På de bilderna vi fick så var det ganska lätt att se att pucken inte är över linjen när tiden går ut. Det saknas två bildrutor, säger Christer Lärking, chef för situationsrummet, till Aftonbladet.

Brynäs, som annars gick mot en säker seger, kunde andas ut och har 1-0 i matcher när serien vänder mot Gävle på tisdag.

– Det är med blandade känslor man står här efteråt. Vi gjorde allt så bra i 55 minuter. Sen sväller känslorna över och disciplinen håller inte med vårt snack och uppträdande mot domarna. Det får inte hända när det står så mycket på spel, säger Brynäs Jacob Blomqvist till Radiosporten.

Brynäs saknade formtoppande David Rautio i målet på grund av sjukdom. Rautio som hade hållit nollan i tre av Brynäs sex kvartsfinalmatcher mot Linköping. 

Felix Sandström ersatte Rautio och storspelade i bortamålet. 20-åringen var en stor anledning till att Gävlelaget tog den så dramatiska 4-3-segern.


MATCHFAKTA

Frölunda-Brynäs 3-4 (0-1, 0-3, 3-0)

Första: 0-1 5/4 (2.58) Daniel Paille (Pudas/F. Sandström)

Andra: 0-2 5/4 (29.36) Juuso Ikonen (J. Jensen/Gunderson), 0-3 5/4 (31.49) Kevin Clark (Ikonen/Gunderson), 0-4 (35.13) Jacob Blomqvist (Po. Westerholm/Pa. Westerholm)

Tredje: 1-4 (52.39) Sebastian Stålberg (Lasu/Rosseli Olsen), 2-4 5/3 (58.55) Joel Lundqvist (Wellman/Tömmernes), 3-4 5/3 (59.42) Casey Wellman (V. Olofsson/Tömmernes)

Skott: 37-21 (11-9, 14-7, 12-5)

Utv, FHC: 4x2 BIF: 6x2

Domare: Sören Persson, Tobias Björk

Publik: 10 187

Brynäs har 1-0 i matcher.