Svårare att anställa industriarbetare

1:41 min

Det blir allt tuffare att hitta industriarbetare att anställa för företagen som vill växa, till exempel Volvo Cars. Ett allvarligt problem, enligt bedömare.

– Vi har rekryterat i flera år till Volvo och vi märker att det blir svårare och svårare att hitta rätt kompetens. Vi får lägga ner mycket mer tid på att hitta de rätta personer, säger rekryteringsföretaget Lernias regionchef Cecilia von der Lancken till P4 Väst.

Industrin i Västsverige går på högvarv och företag ska nyanställa.

Till exempel biltillverkaren Volvo som ska anställa 700 fabriksarbetare, eftersom företaget ska öka sin produktion. Bland annat ska bilmontörer, svetsare och truckförare anställas.

Men på bara några år har det blivit betydligt tuffare, för både Volvo och andra industriföretag, att hitta personal att anställa.

Det märker bland annat rekryteringsföretaget Lernia, som sköter jobbet med att hitta personal till Volvo, och Cecilia von der Lancken tror att problemet beror på flera olika saker.

– Dels är det högkonjunktur och det är en stark tillväxt i region väst och dels har vi en utmaning att allt färre unga söker sig till industriprogrammen. I ställer är det media och IT som lockar. Det gäller att vi marknadsför industrin, säger hon till P4 Väst.

Även Västsvenska handelskammaren varnar för att industriföretagen har svårt att hitta personal att nyanställa och vd:n Johan Trouvé ser allvarligt på problemet.

– Det är nog ett av de största problemen vi har upplevt sedan efterkrigstiden i den här regionen, säger han.

– Jag ser allvarligt på situationen inför framtiden, eftersom det är i de här tiderna som företagen ska öka, få en tillväxt och anställa fler.