Bussolyckan i Härjedalen

Experter vill se över regler för bälte i bussar

1:45 min

Det är säkrare att resa långt med buss än med bil, men regelverket när det gäller bälten och vilopauser skulle kunna förbättras. Det säger trafikexperter som Ekot har talat med.

– Rent generellt kan man säga att åka buss är ju ett otroligt säkert färdmedel. Det är ganska ovanligt att det sker den här typen av olyckor. Men det är klart att när det sker är det många som drabbas, eftersom det är många som är ombord, säger Anna Anund, forskningschef på Statens väg- och transportforskningsinstitut.

I en studie från 2011 fann försäkringsbolaget Folksam att 7 av 10 busspassagerare struntade i att använda säkerhetsbälte. Detta trots att antalet skadade och döda minskar med två tredjedelar om resenärerna använder bälte, enligt forskning hon citerar. Det var Sigrun Malm som gjorde studien.

– Det är ju bältesanvändningen som är det centrala när man sitter i en buss och det sker en vältningsolycka. Det är det enklaste och det enda man kan göra som passagerare, som också har en stor effekt.

En annan faktor som lyfts fram som en av de viktigare för säkerheten i bussar är att föraren är utvilad.

Det är ett av väg- och transportforskningsinstitutets forskningschef Anna Anunds specialområden.

– Generellt då vill jag betona att vi är människor som styrs ganska mycket av våra biologiska klockor. Kör man på natten får man ökad risk att få sämre körprestation.

– Vi har lyft vid olika sammanhang att man kanske borde se över lagstiftningen och anpassa den, så att man kanske inte borde köra 4,5 timme utan rast på natten, för det kan vara alldeles för långt. Det är den typen av åtgärder man kan diskutera kan jag tycka. Nu vet inte jag om det har bäring på just den här olyckan, men rent generellt kan det vara en viktig faktor.