Vucic klar segrare i Serbiens presidentval

1:39 min

Serbiens sittande premiärminister Aleksandar Vucic segrade som väntat stort i gårdagens presidentval. Med omkring 55 procent av rösterna kan han nu fortsätta driva sin linje - att balansera mellan strävan efter ett framtida EU-medlemskap och att behålla fortsatt starka band till Ryssland.

– Det här resultatet visar tydligt i vilken riktning Serbien vill gå, sade Aleksandar Vucic när han höll sitt segertal inför sina anhängare i Belgrad i går kväll.

Att Aleksandar Vucic, 47 år och Serbiens premiärminister sedan 2014, skulle bli landets nya president var det få som tvivlade på. Frågan var om han skulle ta hem segern redan i en första valomgång, med över 50 procent av rösterna.

Det gjorde han. Det preliminära resultatet säger att Aleksandar Vucic fick 55 procent av rösterna.

Närmast efter kommer landets tidigare ombudsman för mänskliga rättigheter, Sasa Jankovic, med 16 procent av rösterna.

Den klara segern blir nu ett kvitto för Aleksandar Vucic att han har starkt stöd för sin linje - att föra Serbien mot ett EU-medlemskap, samtidigt som han värnar fortsatt starka band med landets traditionella bundsförvant Ryssland.

I sitt segertal i går kväll tackade han både Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Rysslands president Vladimir Putin för deras stöd.

Inför gårdagens val besökte han både Berlin och Moskva.

I EU-kretsar ses Aleksandar Vucic som en stabiliserande faktor i en region där det så sent som på 90-talet var krig. Men i Serbien anklagas han istället för att leda landet i en mer auktoritär riktning med bland annat allt större kontroll över landets medier.

Som president kommer Aleksandar Vucic egentligen att få mindre makt än som premiärminister, men de flesta tror ändå att han kommer att dra i de flesta trådar också från sin post som president.