Majoriteten lovar ny ishall i Kalmar

2:45 min

Nu lovar majoriteten i Kalmar att det blir en ny ishall i Kalmar och att beslutet tas nästa mandatperiod.

Frågan har skjutits upp i flera år men de flesta verkar vara överens om att den nuvarande "Iffehallen", döpt efter eldsjälen Ivar "Iffe" Lundqvist, är utdömd.

– Under nästa mandatperiod kommer vi att fatta beslut om en ny Iffe-hall, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Marianne Dahlberg (S) till P4 Kalmar.

Enligt henne är det inte frågan om en ny ishall byggs, utan om hur den ska se ut och var den ska ligga.

– Det vi gör nu i utredningen är att samla material kring vad vi behöver göra, hur det ser ut på platsen i dag och vad vi behöver från föreningslivet.

Är det en sent påkommen utredning?

– Nej, snarare tidigt. Vi ville ligga före.

Redan när man byggde den nya träningshallen förbereddes för att kunna koppla på en ny huvudishall. Det handlar bland annat om kylning och andra system som ska ha kostat tiotals miljoner kronor.

I dag är det osäkert om förberedelserna kommer till användning:

– Det är precis därför det är bra att göra en ordentlig utredning. Jag kan inte svara på det i dag. Det får utredningen visa: är det det vi ska använda oss av och är det där vi ska bygga?

Finns det inte en risk att de förberedelser man gjort för en ny hall vid träningshallen inte kommer till användning?

– Så skulle man kunna se det. Jag tror att utgångspunkten är att den ska ligga där den ligger, men det kan jag inte heller säga absolut säkert. Det vore dumt av mig att föregå utredningen.

Men varför har kommunen förberett för en ny hall om man först nu utreder var den ska ligga?

– Jag hade inte det här uppdraget på den tiden. Det är alltid en fråga om budget. Ibland händer det saker budgetmässigt och man valde att skjuta på den investeringen. Med facit i hand hade det varit bra om man hade haft pengarna och byggt den då, men det hade man inte.

Vad har du för tankar om ishallen i Kalmar? Är du en av de som använder Iffehallen? Mejla reportern: nick.naslund@sverigesradio.se