100 homosexuella män har gripits i Tjetjenien

1:45 min

I den ryska delrepubliken Tjetjenien har 100 män, som sägs vara homosexuella, gripits och några till och med dödats. Det skriver respekterade ryska tidningen Novaja Gazeta. Men det avvisas officiellt i Tjetjenien med att det inte finns några homosexuella där.

Två jobbade på lokal-tv, en var kypare på en restaurang och plötsligt var de spårlöst försvunna.

Det var människorättsaktivister som först hörde om hur män försvann, män som de kände som homosexuella, även om de inte kunde leva öppet som bögar i Groznij.

Jekaterina Sokirjanskaja, Moskvabaserad samordnare från International Crisis Group, mottog flera oroande telefonsamtal från Tjetjenien om att det pågick en "upprensningsaktion".

Tidningen Novaja Gazeta har också fått samma uppgifter från federala poliskällor om att män som misstänks eller är homosexuella helt enkelt samlats in i delrepubliken.

Majoriteten i Tjetjenien är muslimer, precis som i granndelrepublikerna i södra Ryssland. Sedan Novaja Gazeta skrivit om de försvunna 100 och att tre misstänks ha dödats i aktionen har det kommit flera officiella reaktioner från Tjetjenien.

Talesmannen till delrepublikens president, Alvi Karimov, säger att tidningens rapport är lögnaktig, för det finns inga homosexuella alls i Tjetjenien.

Samma typ av kommentar gav presidentens människorättsrepresentant Kheda Saratova.

– I vårt tjetjenska samhälle kommer alla som respekterar våra traditioner och vår kultur jaga bort såna personer utan att ta hjälp av myndigheterna, för att se till att inga såna finns hos oss, sa hon i en intervju i rysk radio.

Men en gayrättsorganisation i St Petersburg har många bevis för att de finns också i Tjejtenien, via en telefontjänst, som riktas specifikt till tjetjener som är homosexuella och vill ha hjälp att lämna delrepubliken.