
Unik inspelning exponerar elitpolisstyrkan RAB:s dödsskjutningar i Bangladesh
Ekot avslöjar i dag en hemlig ljudupptagning som beskriver grova människorättsövergrepp i Bangladesh. En högt uppsatt officer inom elitpolisstyrkan Rapid Action Battalion, RAB, har spelats in utan sin vetskap. Han berättar detaljer om hur styrkan för bort, torterar och dödar människor i Bangladesh.
Rösterna i samtalet är förvrängda och vi vill varna för otäcka detaljer
– Skjut och döda honom om ni hittar honom, var han än befinner sig och plantera sen ett vapen bredvid honom. Så lyder ofta ordern, berättar den högt uppsatte officeren och avslöjar hur elitpolisstyrkan RAB i Bangladesh väljer ut vilka personer som ska dödas.
Det är personer som de misstänker för grova brott men som de anser vara alltför svåra att få dömda i en rättegång eller omöjliga att rehabilitera. Officeren med en ledarroll inom RAB har varit involverad i flera tiotals dödanden.
Rapid Action Battalion, RAB, är en specialenhet inom polisen där både militärer och poliser ingår.
Den startade 2004 för att bekämpa grov brottslighet som terrorism och droghandel i Bangladesh, ett av världens folktätaste länder med mycket fattigdom.
Officeren vet inte om att dialogen spelas in. Personerna för det mycket känsliga samtalet på språket bengali och för att skydda våra källor har vi låtit översätta ljudinspelningen i ett land som inte har koppling till dem som samtalar.
Han berättar hur RAB slår till och dödar utvalda personer när de som minst anar att något kommer att ske; personer som sitter på ett kafé eller gör något annat vardagligt.
Mannen säger att polisstyrkan tar emot mutor av kriminella för att kunna köpa vapen som ska placeras bredvid de personer som polisstyrkan dödat.
– Det är nästan aldrig som personerna haft vapen på sig från början. Det handlar om att plantera bevis för att kunna hävda att RAB agerat i självförsvar, förklarar han i smygbandningen.
Gång på gång berättar officeren tydligt hur människor dödas och förs bort av RAB. Samtalet som Ekot tagit del av är nästan två timmar långt.
I östra London ligger Amnesty Internationals huvudkontor. Människorättsorganisationer har gång på gång kritiserat och dokumenterat människorättsbrott som RAB begått och våldsspiralen växer.
Amnesty International följer utvecklingen noga i Bangladesh och har nära kontakt med familjemedlemmar till personer som dödats och förts bort av elitpolisstyrkan. Vi låter experter bedöma den unika smygbandningen.
Svensken Olof Blomqvist är Bangladeshexpert på Amnestys huvudkontor i London och han får ta del av vårt material. Han säger att det är mycket uppseendeväckande och har inte sett en liknande berättelse inifrån RAB tidigare.
– Det är otroligt chockerande material. Det är väldigt skrämmande att se hur en människa så kallt kan beskriva så här fruktansvärda människobrott. Hur detaljerat han beskriver mord och försvinnande och andra typer av människorättsbrott begås.
– Vi har inte kunnat dokumentera just den här bandningen själva, men det pekar på ett större mönster i Bangladesh, där RAB under många år gjort sig skyldiga till väldigt grova människorättsbrott som matchar det här materialet, säger Olof Blomqvist.
Flera experter som bedömt materialet anser att den högt uppsatte officeren är mycket trovärdig och väl insatt med kunskap om många detaljer. Ekot har också på andra sätt kontrollerat äktheten i samtalet.
Officeren berättar att efter varje händelse där polisstyrkan dödat en person gör rättsliga myndigheter upp till fem undersökningar. De utreder till exempel hur kulorna färdats.
Mannens beskrivning ger en unik inblick i hur myndigheterna gör en gemensam ansträngning. De formulerar händelseförloppet för allmänheten och journalister i Bangladesh med ordval om sammandrabbningar och korseld om hur RAB blivit beskjutna och därför agerat i självförsvar.
– Det är väldigt oroande att höra någon prata om hur olika institutioner i Bangladesh samarbetar för att dölja så fruktansvärda människorättsbrott. Det pekar på andra typer av samarbeten, mellan olika regeringsorgan och säkerhetstjänster, som ofta kan vara vanligt i Bangladesh, tyvärr, säger Olof Blomqvist på Amnesty international.
Elitpolisstyrkan är också ofta anklagad för att föra bort människor som sen hittas döda eller som aldrig kommer tillbaka.
Officeren från RAB beskriver tre moment som ingår i att få människor att försvinna: att fånga personen, döda den och dumpa kroppen.
I dialogen diskuteras hur betongblock fästs vid kroppar innan de sänkts i en flod. Samtalet med ett hårt kallt ordval ger känslan av en otäck filmscen.
Mannen beskriver hur polisstyrkan kan ljuga och till exempel säga att den ska köra en person till en vän för att gömma honom, men istället dödar styrkan den utvalda personen.
– Alla är inte experter på ofrivilliga försvinnanden. Vi måste se till att inga spår lämnas, inga id-kort får tappas på vägen, vi måste använda handskar och skoskydd för att undvika fotavtryck, säger han och förklarar att när människor ska försvinna måste poliserna vara perfektionister och kontrollera varandra.
Det går inte att röka under en operation.
Officeren säger att människor försvinner så här varje dag i Bangladesh och att det är många fler än statistiken visar.
Han säger att även oskyldiga människor försvinner och att vem som helst kan bli dödad på det här sättet. Det kan vara ett sätt att göra sig av med politiska motståndare och det finns krafter som vill få bort ytterligare ett stort antal personer, enligt mannen i elitpolisstyrkan.
Officeren uttrycker åsikten att det här kan vara ett sätt att kontrollera befolkningsökningen. Den person vi anlitat som översättare måste gå ut och ta luft flera gånger eftersom detaljerna är så hemska.
Försvinnandena har skjutit i höjden och det är ett mycket utbrett problem, säger Olof Blomqvist, på Amnesty International. Väldigt ofta är de som dödas eller försvinner människor som tillhör den politiska oppositionen eller aktivister. Ingen är säker, betonar han.
– Familjerna är livrädda och det påverkar människor och familjemedlemmar som är inblandade på ett väldigt starkt sätt. Terrorn av att inte veta om familjemedlemmar är levande, var de är, om de blir torterade och om de någonsin kommer dyka upp igen, säger Olof Blomqvist.
Besluten om vad som ska hända med olika personer blir fattade på en hög nivå, enligt officeren från RAB. I den här uppseendeväckande smygbandningen ger också officeren exempel på hur RAB torterar människor.
Han beskriver ett mörkt rum med en lampa i mitten där en gripen man tvingades vara naken. De hängde upp honom i handfängsel och fäste tyngder vid pungen. Mannen fick nästan pungen avsliten. Den torterade mannen förlorade medvetandet.
– Jag visste inte om han var död eller inte, säger officeren.
Tortyrbeskrivningen går också i linje med Amnesty Internationals beskrivning.
– Tortyr är ett otroligt utbrett problem i Bangladesh och har varit det länge och vi är medvetna om att det är vanligt, från en mängd olika säkerhetsstyrkor. Det finns starka fall där det dokumenterats hur RAB torterat folk de arresterat till exempel.
– Det finns en stor oro i landet över hur en dödspatrull som RAB kan fortsätta med sina metoder och situationen håller på att spåra ur helt, säger Bangladeshexperten Olof Blomqvist.
Ett fåtal personer från RAB har ställts inför rätta för grova människorättsbrott. Nu kräver Amnesty International att landets regering ser till att människorättsbrotten blir ordentligt utredda.
– Det är en skrämmande utveckling och det här tyder på något som verkligen måste undersökas.