
Bakgrund: Det här är Bangladesh
Bangladesh är ett ungt land med en våldsam historia, ett utsatt läge och en stor befolkning. Ekots David Carlqvist ger en bakgrund.
Ekot: Inspelning exponerar RAB:s dödsskjutningar i Bangladesh
Bangladesh är ett av världens mest tätbefolkade, och fattigaste, länder. Över 162 miljoner människor trängs på en yta mindre än en tredjedel så stor som Sverige. Landet är låglänt och drabbas ofta av översvämningar och dödliga orkaner.
Det är ett ungt land, med en våldsam historia. Fram till 1947 var landet en del av det brittiska imperiets indiska kronkoloni. När britterna drog sig tillbaka delades kolonin upp i två länder, Indien och Pakistan. Bangladesh kom att utgöra östra delen av Pakistan, trots att de båda pakistanska landområdena inte satt ihop geografiskt.
Men det fanns stora motsättningar inom det nybildade landet. Bangladesh, eller då Östpakistan som provinsen kallades, var bland annat avsevärt mer kosmopolitiskt än västra Pakistan.
Konflikten nådde sin kulmen 1971 då den pakistanska militärjuntan, som svar på en omfattande kampanj för självständighet i Bangladesh, initierade en militär operation, kallad Searchlight, i provinsen.
Den pakistanska armén, och till den allierade miliser, genomförde omfattande massakrer på oppositionella och civilbefolkningen. Krig följde. Indien gav sitt stöd till de bangladeshiska separatisterna, vilket även ledde till krig mellan Indien och Pakistan.
Pakistan förlorade kriget, och Bangladesh erkändes som självständig nation av de flesta av FN:s medlemsländer 1972. De civila dödssiffrorna är oklara och omstridda; mellan 300 000 och tre miljoner människor dödades av den pakistanska militären och dess allierade miliser.
Övergreppen var så omfattande att de av de flesta kategoriseras som ett folkmord.
Sedan självständigheten har det unga landet fortsatt att plågas av omfattande instabilitet. Landet har upplevt tre militärkupper och långt många fler kuppförsök. Långa perioder har landet styrts direkt av militären.
Politiken i landet har de senaste åren kommit att präglas främst av rivaliteten mellan två kvinnor; den nuvarande premiärministern Sheik Hasina, ledare för Awamipartiet, och Khaleda Zia som leder det bangladeshiska nationalistpartiet.
De har båda två omväxlande innehaft premiärministerämbetet i olika perioder sedan 1991. Maktkampen har ofta varit våldsam, och båda sidor har anklagat varandra för, och gjort sig skyldiga till, olika övergrepp.
Huvuddelen av befolkningen i Bangladesh är muslimsk, men landet har sedan sin självständighet varit relativt sekulärt.
Islamismen har dock vuxit på senare år, och landet har drabbats av flera våldsamma islamistiska terrordåd. Bland annat dödades 24 personer när islamister genomförde ett uppmärksammat terrordåd mot en restaurang i landets huvudstad Dhaka i juli 2016.
De flesta av de dödade var utländska medborgare, och flera torterades till döds med knivar under ett flera timmar långt gisslandrama.
Radikala islamister har även gjort sig skyldiga till många uppmärksammade mord på personer som de betraktar som islams fiender.
Situationen för till exempel homosexuella, islamkritiker, och framstående personer som vill se ett mer sekulärt islam, har blivit allt svårare.
Myndigheternas svar på den växande islamismen har varit ambivalent. Å ena sidan har eftergifter mot islamisterna gjorts, genom till exempel nya skolböcker som utelämnar vissa texter som kritiserats av islamisterna.
Samtidigt har dock myndigheterna å andra sidan anklagats för att ibland gå utanför lagen i sin kamp mot den islamistiska terrorismen.
2018 hålls nästa val i Bangladesh, och farhågorna är stora bland många att situationen i landet kommer att bli allt våldsammare inför valet.