Explosionen utreds som terrordåd

2:12 min

Minst tio personer har dödats och runt 50 skadats efter en explosion i ryska S:t Petersburgs tunnelbana. Händelsen utreds som ett terrordåd.

Under kvällen pekades en ensam självmordsbombare ut som gärningsman.

Explosionen ägde rum vid 13.40-tiden svensk tid, på ett tåg på väg ut från stationen Sennaja Plosjtjad. Tåget fortsatte till stationen Technologitjeskij institut som delvis rökfylldes.

Bilder visar utblåsta dörrar och kroppar på perrongen. Vittnen talar om att människor slog sönder fönstren för att ta sig ut.

Enligt den lokala nyhetssajten Fontanka, som publicerat en bild på en misstänkt gärningsman, gick han in i tunnelbanan 20 minuter före explosionen, på stationen Petrogradskaja. Enligt obekräftade uppgifter fanns sprängladdningen i en portfölj.

Även på Plosjtjad Vosstanija-stationen hittades senare ett "explosivt föremål" som inte detonerat. Enligt Andrej Przjezdomskij från ryska antiterrorkommissionen har föremålet oskadliggjorts.

Ryska myndigheter efterlyste först två personer som misstänks ha planerat dådet. Men under kvällen rapporterar statliga nyhetsbyrån Interfax att det, enligt källor inom utredningen, ska ha rört sig om ett självmordsdåd. Det finns också uppgifter om att en namngiven ung man pekas ut som ensam gärningsman.

Den andra av de efterlysta, en man som syntes på övervakningsfilmer, har överlämnat sig själv till polisen och sagt att han inte hade något med dådet att göra. Enligt Interfax har han nu avförts från utredningen. 

Uppgifterna om antalet döda och skadade varierade under måndagen. Sent på eftermiddagen angav hälsominister Veronika Skvortsova att minst 10 personer dödats och 47 skadats. S:t Petersburgs borgmästare har utlyst tre dagars sorg med start på tisdagen, skriver han på Twitter.

Läs Ekots direktrapport i efterhand här

President Vladimir Putin befann sig i staden för att möta Vitrysslands Aleksandr Lukasjenko.

– Polis och säkerhetstjänst gör sitt bästa för att fastställa orsaken och ta fram en fullständig bild av vad som har hänt, säger Vladimir Putin enligt Reuters. Under kvällen besökte Putin attentatsplatsen i St. Petersburg och lade ner blommor.

Fn:s säkerhetsråd säger i ett uttalande att det fördömer den "barbariska och fega terroristattacken". Säkerhetsrådet kräver att förövarna ska ställas inför rätta. 

Det finns inga uppgifter om att svenskar skadats i dådet, enligt utrikesdepartementet, men ärendet följs av generalkonsulatet i S:t Petersburg.