Självmordsbombare pekas ut som gärningsman

2:24 min

Tre dagars sorg har utlysts i S:t Petersburg och från hela världen strömmar nu kondoleanser och fördömanden av dådet in. Under kvällen pekades en ensam självmordsbombare ut som gärningsman, säger källor till ryska nyhetsbyrån Interfax. En man från Kirgizistan misstänks ligga bakom dådet.

Mannen är född i Kirgizistan men har ryskt medborgarskap, säger Kirgizistans säkerhetstjänst. Från ryskt håll har uppgifterna ännu inte bekräftats.

En talesman för säkerhetstjänsten i Kirgizistan uppger att man samarbetar tätt ihop med sina ryska motsvarigheter i utredningen kring terrordådet.

– Människor ska inte dödas och skadas. Varför det skedde, om det är politiskt eller inte, har ingen betydelse, säger teknikstudenten Jekaterina, som tillsammans med sin väninna Katja lägger ned blommor och tänder ljus utan för metrostationen där minst elva människor miste livet i ett sprängdåd. 45 ligger skadade på sjukhus här i S:t Petersburg.

Blombergen växer utanför de två stationerna som tunnelbanetåget åkte emellan, från Cennaja plosjad - Hötorget på svenska - till tekniska institutets station en kort bit bort. Jekaterina studerar på polytekniska institutet nära och åker varje dag på just den drabbade tunnelbanelinjen.

– Bara tio minuter före explosionen åkte jag just där, säger hon.

De drabbade linjerna är stängda, men delar av tunnelbanan fungerar igen, men få vågar åka och det är tomt på perrongerna. I varje gathörn står poliser på vakt. Sent i natt kom presidenten Vladimir Putin och la ned blommor utanför tunnelbanestationen, utan att tala med någon av dem som stod där.

– Det är hemskt, vi kom hit för att stötta våra medborgare, de som bor i St Petersburg och i hela landet, en tragedi för oss alla, säger Katja sedan hon knäböjt framför högen av främst röda blommor.

Föraren på tåget och personalen nere i tunnelbanan hyllas som hjältar, föraren fortsatte köra tåget ur tunneln till stationen när sprängladdningen detonerade precis mellan två stationer.

I ryska medier spekuleras om det var ett dåd av en islamistisk grupp, men ingen grupp har tagit på sig dådet än så länge.

Kondoleanser till offren och anhöriga kommer från hela världen liksom fördömanden av dådet.

Fn:s säkerhetsråd säger i ett uttalande att det fördömer den "barbariska och fega terroristattacken". Säkerhetsrådet kräver att förövarna ska ställas inför rätta. 

För två år sen drabbades S:t Petersburg av ett terrordåd var sprängdådet ombord på ett turistplan på väg från Sharm el Shejk i Egypten till S:t Petersburg. Alla 224 ombord dödades och merparten av dem var från S:t Petersburg.

Terrorgruppen IS tog då på sig skulden för dådet.