Bandet Falakumbe om Vreeswijk och släktskapet i cumbian

7:26 min

Medan salsamusiken brett ut sig med sina rytmer i Sverige har den latinamerikanska cumbian inte blivit lika känd. Svenska bandet Falakumbe blandar cumbian med ska, reggae och rock och när de nu gör en Cornelis Vreeswijklåt är det för att fler ska lära känna cumbians sociala engagemang.

Falakumbe har sin bas i Stockholm och medlemmarna kommer från Chile och Peru. De började spela hårdare rock, men efter ett tag började de gå tillbaka till musiken de lyssnat på som unga, innan de kom till Sverige och då blandade de också in reggae, cumbia och punk. De förförsta låtarna gav de ut 2015 "Puro Sindo Sinsinero Internacional".

– Det betyder "bara sinsinero"... säger Ceasar Puas.

– Och sinsinero betyder typ "utan utan", och det var en låt jag skrev från vårt gamla band och då hade vi inga gitarrer och inget trumset, och jag kunde inte spela gitarr då.  Så här kom de "utan utan", men vad har de då? Jo, väldigt mycket lust att få andra människor att njuta av musik och skapa en fin relation mellan människor, säger Marco de las Casas.

Vad har cumbia för plats i Sverige?

– För många är cumbian fortfarande förknippad med folkmusik och världsmusik, men där vi kommer ifrån så är det en populärmusikgrenre som spridit sig över hela Latinamerika och blandats med annat, Marco de Las Casas.

– Det är ganska okänt fortfarande, säger Ceasar Puas. Man skulle kunna prata om salsa, som erfarna musiker säger hamnar bland världsmusik även om det är många som lyssnar och dansar. Cumbia hamnar ännu längre bort.

– Vår erfarenhet är att det är många fler här som är vana vid salsafester och dansar själv och går på salsafester, men när vi ska cumbiafester är det inte alla som vet. Medan när vi är i Tyskland och spelar till exempel så är det fler som vet vad det är, säger Marco de las Casas.

Bandet turnerar i vår med några nya låtar och förutom en sväng i Sverige blir det konserter i just Tyskland.

Hur har ni hittat eran version av cumbia?

– Vi är alla från Latinamerika och där finns cumbian överallt: på tv, på marknaderna, i skolan... men när vi flyttade hit till Sverige började vi spela rock och hårdare musik. Sen kom vi tillbaka till den musiken vi lyssnade innan vi kom till Sverige.

– Ceasar hade ett band som spelade mer akustisk cumbia och när vi började spela tillsammans blev det en blandning av punk, rock, cumbia och ska.

De sjunger för det mesta på spanska och lite grann på svenska men i vår släpper de en hel låt på svenska och då blir det en tolkning av en låt av Cornelis Vreeswijk.

Varför ville ni göra Cornelis Vreeswikjs "Somliga går med trasiga skor"?

– Det är som ett kulturutbyte. Han spelade in några låtar av Victor Jara, som är en chilensk poet och musiker. Och jag själv lyssnade på Vreeswijk när jag bodde i Chile. Jag kände igen musiken, men inte texten.

Nu ger Falakumbes tillbaka genom att tolka hans musik.

– Låten är ju gammal men innehållet i texten är fortfarande aktuellt.

– Och framförallt för att vi vill ge våra vänner och fans, som ofta är på konserterna och dansar loss, men de förstår inte riktigt spanska. Så att de kan placera oss och få veta vad vi sjunger om.

Viveca Bladh
viveca.bladh@sr.se