Maskin till havs tar vara på tidvatten

8:40 min

Vågkraften har inte gått så bra som man hoppats. Tidvattenkraften däremot, har visat sig vara stryktålig, pålitlig och kostnadseffektiv.

Världens mest kraftfulla tidvattenturbin ligger i hamnen på Orkney, en ögrupp norr om Skottlands fastland. Den heter SR 2000 och är en av tidvattenkraftens stora förhoppningar.

Det är en lång tub på mer än 60 meter som på undersidan har två utfällbara rotorer, alltså propellerliknande blad med en diameter på 16 meter vardera. Maskinen ska snart placeras till havs i strömt vatten. Väl där kommer rotorerna fällas ut och börja producera elektricitet.

På Orkney finns också EMEC, eller European Marine Energy Center som är ett test- och forskningscenter för våg- och tidvattenkraftsmaskiner. Där har många fullskaliga prototyper testats för att se hur de klarar av havets slitage och för att avgöra om deras elektricitetsproduktion är tillräckligt stor.

Även EMEC har märkt att antalet vågkraftsprototyper har minskat och hur fler företag i stället valt att satsa på tidvattenkraft. Men innan maskinerna testas i full skala byggs det först i miniatyrformat. För att kunna göra detta har man i Edinburgh byggt världens mest avancerade testlabb för havsenergimaskiner. På Flowave, som labbet heter, har testandet av vågkraftsprototyper i stort sett upphört. Tidvattenkraftsprototyper däremot, testas som aldrig förr.

Lyssna på längre reportage i ljudklippet ovan.