Starka reaktioner på Ekots avslöjande om elitstyrkans metoder

2:27 min

Ekots avslöjande i dag där en högt uppsatt officer i elitpolisstyrkan RAB i Bangladesh detaljerat beskriver tortyr och utomrättsliga avrättningar som arbetsmetoder väcker internationella reaktioner.

Amnesty International anser att inspelningen är chockerande.

– Efter varje händelse när elitpolisstyrkan dödat någon gör rättsliga myndigheter upp till fem undersökningar. De utreder bland annat hur kulorna färdats från vapnen, berättar officeren.

Han säger att ofta placerar elitpolisstyrkan vapen bredvid de personer som poliserna skjutit ihjäl för att det ska se ut som självförsvar.

Myndigheterna gör en gemensam ansträngning när de kommer fram till den slutsatsen som de presenterar för medier i landet. Journalister misshandlas också av RAB, berättar officeren.

Elitpolisstyrkan Rapid Action Battalion dödar både kriminella och oskyldiga, som oppositionella, säger han. Han beskriver också tortyr och hur en man blev medvetslös.

RAB-officeren beklagar hur flera andra grupper i landet kopierat polisstyrkans metoder att göra sig av med kroppar, som att sänka personer i en flod fästa vid betongblock.

Det mycket känsliga samtalet som spelats in i hemlighet är nästan två timmar långt och flera experter bedömer officeren som mycket trovärdig. Ekot har också på andra sätt verifierat äktheten i dialogen. Nyheten sprids nu i medier i bland annat Bangladesh.

Experter vid Amnesty International huvudkontor i London har fått ta del av materialet och anser att det är chockerande.

Champa Patel organisationens Sydasienchef säger att även om Amnesty inte kunnat kontrollera samtalet på egen hand så går det i linje med den dokumentation de gjort av övergrepp.

– Det är väldigt problematiskt och oroande hur avslappnat han berättar om övergreppen, säger hon.

Nu vill Amnesty International att Bangladesh regering ser till att den fullständig utredning görs. Ekot har ringt och mailat till Bangladesh ambassad flera gånger med en förfrågan om en intervju men hittills inte fått någon kommentar.