Lars Adaktusson kräver att EU agerar efter Ekots avslöjande

0:47 min

En högt uppsatt officer i elitpolisstyrkan RAB i Bangladesh beskriver detaljerat tortyr och dödsskjutningar, avslöjar Ekot.

Granskningen har väckt starka reaktioner, bland annat från Sveriges utrikesminister Margot Wallström.

Den svenske EU-parlamentarikern, kristdemokraten Lars Adaktusson, sitter i EU:s utskott för mänskliga rättigheter och följer situationen i Bangladesh. Han reagerar starkt på Ekots uppgifter.

– Det är chockerande uppgifter som framkommer tycker jag, man ser grymheten och systematiken i den här tortyren och det här mördandet, säger Lars Adaktusson.

– Jag har som parlamentariker ställt en fråga till EU-kommissionens vice ordförande Federica Mogherini som är hög representant för utrikespolitiken. Jag vill veta vad hon och kommissionen tänker göra nu med anledning av de uppgifter som Sveriges Radio har publicerat.

– Därför att jag tror att det är viktigt att EU-kommissionen i ett sånt här läge på högsta nivå kräver ett klargörande direkt från regimen i Dhaka och det styrande partiet. Det här är oerhört allvarliga människorättskränkningar och från EU:s sida måste vi göra klart att detta är ohållbart och samtidigt sätta tryck på regimen så att det blir slut på de här övergreppen, säger EU-parlamentarikern Lars Adaktusson till Studio Ett.