Hårt ansatta favoriter i fransk presidentdebatt

1:56 min

Med två och en halv vecka kvar till första omgången av det franska presidentvalet, så sändes igår kväll den första valdebatten nånsin med samtliga elva presidentkandidater.

– Ni vill stänga Frankrikes gränser och stoppa exporten av våra jordbruksprodukter, medan andra europeiska länder kan fortsätta att importera. Det fungerar inte, sa socialliberala Emmanuel Macron till Marine Le Pen.

Debatten dominerades länge av ämnena Europa och arbetskraften. Emmanuel Macron är för fri rörlighet av arbetskraft men anser att svartarbetet måste stoppas. Marine Le Pen vill att företag som anställer utländsk arbetskraft ska betala högre skatt för dem och varnar för lönedumpning.

Det var första gången det hölls en tv-sänd debatt med samtliga elva kandidater inför ett presidentval, åsikterna spänner från antikapitalism längst ut på vänsterkanten till nationalism och protektionism längst ut till höger.

De sex så kallade mindre kandidaterna som kanske inte har så stort hopp om att verkligen vinna valet, eldade på debatten och det var socialliberale Emmanuel Macron, högernationalistiska Marine Le Pen och högerkandidaten François Fillon som fick ta emot flest slag ifrån de andra.

Det handlade om anklagelser om fusk med ersättningar riktade till Fillon och Le Pen och misstankar om intressekonflikter med storbankerna – riktat mot Macron, men alla förnekade anklagelserna.

Enligt en snabbenkät som den sändande tv-kanalen BFMTV gjorde så var det vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon som vann, trots att han höll en låg profil, tätt följd av Emmanuel Macron.