Serbiska demonstrationer mot valresultatet

1:45 min

För andra kvällen i rad hölls igår demonstrationer runt om i Serbien mot resultatet i presidentvalet i söndags – då sittande premiärminister Aleksandar Vucic segrade stort. I huvudstaden Belgrad samlades omkring 15 000 människor i en protest mot vad de ser som ett alltmer odemokratiskt styre av landet.

Med slagord som "Vucic är en tjuv – du stal vårt val" och "Du är inte min president" fylldes gatorna i Serbiens huvudstad Belgrad i går kväll av framförallt unga människor som protesterade mot resultatet i söndagens presidentval – då Serbiens sittande premiärminister Aleksandar Vucic enkelt vann redan i en första omgång med knappt 55 procent av rösterna. Tvåan, Sasa Jankovic, fick 16 procent.

– Valvinnaren köpte folkets röster. Media visade bara Aleksandar Vucic, sade studenten Katarina Kovrlija till nyhetssajten Balkan insight.

För även om få uppgifter finns om regelrätt fusk under valdagen menar landets opposition att Aleksandar Vucic säkrat segern genom att helt dominera i de stora medierna och genom påtryckningar på främst statsanställda att rösta för en viss kandidat.

Också i andra städer runt om i Serbien hölls i går protester. I en kommentar sade den tillträdande presidenten Aleksandar Vucic att "alla har rätt att vara missnöjda med ett valresultat, så länge som det görs på fredlig väg."

Aleksandar Vucic, premiärminister sedan 2014, har länge kritiserats av sina motståndare för alltmer auktoritära tendenser och många befarar att han nu kommer att utnyttja den formellt mindre inflytelserika posten som president till att ytterligare förstärka sin makt över landet.

Vucic har som ett av sina mål att göra Serbien till EU-land samtidigt som han värnar om fortsatt goda relationer till Ryssland. Kritiker menar att man i EU blundar för en odemokratisk utveckling så länge som man ser Aleksandar Vucic som en garant för stabiliteten i en region i Europa där det så sent som på 90-talet var krig.