Rådet: Prata om nätet med din tvååring

1:26 min

Vet du vad dina barn gör på nätet? Om inte – ta reda på det snarast!
Det säger Ingemar Sellén som föreläser om sociala medier och föräldraskap.

Majoriteten av alla nioåringar har idag en egen mobil och användandet av internet ökar i alla åldrar. De som surfar på nätet blir dessutom allt yngre. Debutåldern för internet är tre år och 15 procent av dagens tvååringar använder internet dagligen.

Men vad gör egentligen våra barn på nätet? Ingemar "Ingo" Selléns erfarenhet är att många föräldrar saknar kunskap om vilka sidor barnen besöker.

– Jag brukar dra parallellen till barns lek på en lekplats. Som vuxen märker man ganska snabbt om leken går överstyr eller om barnet klättrar för högt upp i klättertornet. Det är svårare att ha koll på vad ett barn gör på nätet och att sätta stopp i tid, säger han.

Hans tips är att intressera sig för vad ditt barn gör och ställa nyfikna frågor – på samma sätt som man ställer frågor om hur skoldagen varit eller hur det gick på den senaste fotbollsträningen.

–  Det gäller att bygga ett förtroende så att barnet vågar komma till dig om något går snett – till exempel att man har publicerat en bild i fel forum eller lämnat ut för mycket information om sig själv till okända.

I en sådan situation, säger Ingemar, är det viktigt att som förälder behålla lugnet, även om du blir både arg, besviken och rädd.

Ingemar "Ingo" Sellén är själv pappa till tre söner i åldrarna 2, 13 och 15 och är bonuspappa till en 18-åring och 21-åring. Han uppmuntrar föräldrar att prata med barnen om nätet redan i tidig ålder.

– Gärna så tidigt som i tvåårsåldern. Det är mycket lättare att sätta gränser för en tvååring än för en 15-åring, konstaterar han.

Fotnot: Statistiken kommer från Statens medieråd.