Bangladesh reagerar på Ekots avslöjande

1:25 min

Bangladesh största tidning rapporterar om Ekots avslöjande om elitstyrkan RAB:s döddskjutningar. En aktivist i landet hoppas att det ska leda till att styrkans makt minskar.

Den största tidningen i Bangladesh, den tidning med mest spridning, Prothom Alo har rapporterat om er nyhet i dag, berättar en aktivist som Ekots reporter pratat med. Även andra medier i Bangladesh har tagit upp nyheten.

Sveriges Radios nyhet är signifikant eftersom det ju inte är en vanlig RAB-soldat som bandats, utan en officer med mycket kunskap om styrkans verksamhet. Och att höra en sådan person tala så rättframt, är mycket betydelsefullt, säger människorättsaktivisten.

Hon säger även att nyheten bekräftar det många länge misstänkt. Och hon hoppas att det här och andra avslöjanden kan leda till att stödet för RAB, och därmed på sikt även styrkans makt, minskar.

För även om RAB ingjuter skräck hos många, finns det de i Bangladesh som ser positivt på organisationen.

Det finns faktiskt många i Bangladesh som gillar RAB och betraktar den som en slags Robin Hood-styrka som gör något åt skurkarna.

De här personerna har hittills inte brytt sig så mycket om vilka metoder RAB använder, säger aktivisten, som hoppas att det nu skall ändras.