RAB förnekar dödsskjutningar och tortyr

1:44 min

Ekots avslöjande där en högt uppsatt polis i Bangladesh som ingår i en elitstyrka inom polisen berättar om hur de torterar och mördar misstänkta.

Anklagelserna om tortyr och utomrättsliga avrättningar som skulle ha utförts av RAB kommer att undersökas, säger en talesperson för elitstyrkan till tidningen Dhaka Tribune.

Men samtidigt gör chefen för RAB:s mediaavdelning följande uttalande:

– Sveriges Radios publicering är oklar och den baseras på en konversation med en person som sägs tillhöra RAB. Om en inom oss har sagt detta då måste vi agera och inleda rättsliga åtgärder. Men det finns många hål i den här nyhetsrapporteringen, många vaga ord har använts, säger Mufti Mahmud Khan till Dhaka Tribune och lägger till.

– Men oavsett detta, när nu ämnet kommit upp, så kommer vi definitivt att titta på det.

Till tidningen Prothom Alo säger samme person att de aldrig agerar över sina befogenheter.

– De som dödats i RAB:s räder så här långt är notoriska terrorister, rånare och militanta gruppmedlemar. När vi försöker gripa dem öppnar de eld mot oss och då måste vi skjuta mot dem i självförsvar. Det är även många från RAB som dödas i dessa operationer, säger Mufti Mahmud Khan.

Bangladesh nationella kommité för mänskliga rättigheter, utsedd av regeringen, har också reagerat på Ekots avslöjande.

Kazi Reazul Hoque är ordförande i kommiten.

– En elitstryka kan inte agera så här säger han till tidingen Protom Alo.

Till Dhaka Tribune säger samme person:

– Jag tycker att regeringen ska inleda en undersökning kring dessa anklagelser och om man finner någon skyldig måste den straffas.

På sociala medier har många reagerat, de flesta ser avslöjandet som en bekräftelse på något de redan anat.