#sametingsvalet2017

Jokkmokk har störst andel röstberättigade

Jokkmokks kommun har störst andel röstberättigade i sametingsvalet. Det visar Sameradion och SVT Sápmis kartläggning.

Personer som är antagna till Sametingets röstlängd behöver man inte leta länge efter i Jokkmokk. Inte så konstigt, då drygt 15 procent av befolkningen i kommunen är med i Sametingets röstlängd. Elina Kuhmunen är inte förvånad över att Jokkmokk ligger i topp.

 - Det bor många samer här, och vi har samiska arbetsplatser och sameskola. För mig betyder det mycket att det är ett samiskt samhälle. Jag har fått växa upp här och har blivit kvar.

Saara Hermansson har flyttat från Kultsjölandet i Vilhelmina kommun för att studera på Samernas utbildningscentrum. Inte heller hon är förvånad.

 - Det bor många samer här och de politiska diskussionerna går heta här, så det verkar kunna vara bra valdeltagande också. 

Efter Jokkmokk är Arjeplog kommunen med störst andel av den vuxna befolkningen som har rösträtt i sametingsvalet, nämligen tio procent. Men om man bortser från befolkningsmängd så är det i Kiruna kommun det bor flest antal väljare (se tabellerna ovan). Totalt 8746 personer är med i röstlängden. 

Är det intressant att veta var flest väljare finns?

 - Jag tycker det är ganska kul att få höra hur många som är med i röstlängden i varje kommun, jag är väl nyfiken, svarar Saara Hermansson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio