Duterte beordrar ockupation av öar

1:46 min

Spänningen i Sydkinesiska havet risker nu att ytterligare öka då den Filippinske presidenten Rodrigo Duterte idag beordrade sin militär att ockupera öar i ögruppen Spratley.

– Eftersom alla kan lägga beslag på dessa öar så har jag nu beordrat att vi ska ta dem som fortfarande är lediga, sa Duterte till reportrar i samband med att han besökte en militär division på ön Palawan inte långt ifrån Spratley öarna.

Redan för en månad sedan gav Duterte en order om att man skulle börja reparera den lilla flygplats på ön Thitu där Filipinerna sedan gammalt har haft både militär och civil personal.

Men det är en ö som även Kina hävdar är deras.

– Kanske att jag själv åker ut dit på vår nationaldag i juni med en filippinsk flagga, sa Duterte.

Sammanlagt är det mellan nio och tio öar och skär i Spratley som Filippinerna hävdar är deras.

Denna nya svängning av den filippinske presidenten kommer oväntat.

Och när nyhetsbyrån AFP söker upp den kinesiska ambassadören i Manila för en kommentar uppger reportern att ambassadören blir mycket överraskad, men hänvisar sen till utrikesdepartementet i Peking för kommentarer.

I höstas deklarerade Duterte mer än en gång att han inte hade för avsikt att kräva tillbaka de öar som Kina ockuperat och bebyggt i Sydkinesiska havet.

Och vid sitt besök i Peking i höstas förklarade Duterte för Xi Jingping att han nu gjort slut med USA för en närmare vänskap med Kina.

Men i direkt handling har inte många steg tagits att till exempel få ut den amerikanska militären som finns i främst den södra delen av Filippinerna.

Och det är kanske inte en slump att detta besked kommer just idag när USA:s och Kinas presidenter möts i Florida där Sydkinesiska havet lär bli ett samtalsämne.

Och i maj kommer Xi Jingping till Filippinerna på besök.