Experter: Gasattacken kan vara förspel till offensiv mot rebellfäste

1:43 min

Syriens utrikesminister, Walid al Muallem, upprepade i dag att Syrien aldrig har och aldrig kommer att använda kemiska vapen.

Han tillbakavisade det han kallade för en "kör av konspiratoriska och fientliga länder" som redan fällt sin dom – och antydde att det strider mot all logik att Syrien skulle använda kemiska vapen när världsopinionen just höll på att svänga till Syriens fördel. Men Syrienbedömare har andra förklaringar.

Ja, det tycks strida mot all logik att begå krigsbrott och riskera omvärldens fördömanden i ett läge där den syriska armén har det militära övertaget och omvärlden slutat kräva Bashar al Assads avgång.

Men den mångårige Syrienexperten Joshua Landis, ser det inte som ologisk – om än djupt omoraliskt.

Den syriska armén vill vinna och få ett slut på kriget nu.

– Den syriska armén är utmattad och vill ha ett slut på kriget. Det är som när USA använde atombomben över Nagasaki och Hisorhima. De dödade hundratusentals men det fungerade – de vann och det fick japanerna att ge upp, säger Landis. 

Och den ryske militärexperten Pavel Felgenhauer, också han intevjuad av Al Jazeera, misstänker att Syrien, tillsammans med Ryssland, Iran och Hizbollah, förbereder en slutoffensiv mot rebellerna i Idlibprovinsen.

Idlibprovinsen är den plats dit rebeller och jihadister evakuerats när de förlorat strider på andra platser i Syrien.

– Gasattacken kan ha varit ett sätt att försvaga rebellsidan inför en offensiv, säger Pavel Felgenhauer.