Oppositionen i Bangladesh: Lös upp elitpolisstyrkan

1:12 min

I Bangladesh fortsätter den stora debatten efter Sveriges Radios avslöjande ljudinspelning med en hög officer som beskriver dödskjutningar och tortyr. Nu kräver oppositionspartiet BNP att elitpolisstyrkan RAB upplöses efter all kritik som gäller människorättsbrott. RAB uppger att den ska starta en egen undersökning.

Det är det oppositionella nationalistpartiet BNP som på en presskonferens i dag rest kravet på att elitpolisstyrkan Rapid Action Battalion, RAB, upplöses efter uppgifterna i Ekots inslag som skapar stor turbulens.

Kravet har också kommit tidigare från partiet, tror att elitpolisstyrkan som ska bekämpa grov brottslighet som terrorism, startade under partiets tid vid makten. De båda partier som växlat vid makten har båda anklagats för människorättsbrott och vissa anser att det skulle skapa ett kaos om styrkan försvann.

FN har uttalat stor oro för utvecklingen med utomrättsliga avrättningar och försvinnanden i landet och pekar ut RAB.

Ekot kunde i veckan presentera en unik inspelning där en hög officer från styrkan beskriver hur den genomför dödsskjutningar, tortyr och för bort människor med ingående detaljer.

Han hade inte kännedom om att samtalet bandades. Ekots engelska version av reportaget har fått ett enormt genomslag.

En talesperson för RAB har gjort uttalanden om att RAB ska utreda anklagelserna men att styrkan dödat personer i självförsvar och att det handlar om terrorister, rånare och militanta gruppmedlemmar.