VÅRGÅRDA

Glas nedtryckt i sandlåda

2:06 min

Stora glasskärvor har avsiktligt tryckts ned i sanden på Kesbergsskolans lekplats i Vårgårda kommun.

Glasskärvorna upptäcktes förra torsdagen när ett av barnen sprang runt med en glasskärva i handen, det var Alingsås tidning först att rapportera.

– Det var ju fruktansvärt, det var barn som grävt fram detta, lärare upptäckte att barn lekte med dem, det var ett barn som hade och det var ju en som lekte med en som en pistol, säger Henrik Söderberg som är arbetsledare för skolvaktmästare i Vårgårda.

Glasbitarna, som var 10-15 cm långa, hittades i ett lekområde med gungor och lekredskap där underlaget består av sand, ett ganska stort område. Först tänkte man kratta igenom sanden för att få bort glaset. 

– Men då måste jag ta ansvar för att vi inte missar någonting, det ville jag inte ta, så vi beslutade att ta bort all sand, säger Henrik Söderberg. 

Skolan har tidigare varit drabbad av skadegörelse i form av att någon krossat glasrutor, senast hände det förra torsdagen vilket uppmärksammades av personal som kom till jobbet. En del av Kesbergskolan är utrymd på grund av mögelproblem och står öde, det har blivit ett tillhåll för folk på helger. Förfallet har satt in och ingen har åtgärdat det och då fortsätter det, konstaterar Henrik.

Att de nedtryckta glasbitarna handlar om en medveten handling är man övertygade om och har polisanmält. 

– De var nertryckta i sanden så det är uppenbart att det är någon som är ute efter att skada, berättar Henrik Söderberg.

Ingen skadades i händelsen och nu försöker man stoppa skadegörelsen.

– Vi ska förstärka bevakningen här med vaktbolag, vi ska försöka ta fast dem som gör det här, jag tror att det kommer att lösa sig.