Leone Milton: "Det är normalt att inte vara glad"

2:22 min

Författaren, journalisten och poddaren tipsar om hur du som förälder kan hjälpa ditt barn att förebygga psykisk ohälsa.

I förra veckan var författaren, journalisten och poddaren Leone Milton i Kalmar för att föreläsa för ungdomar. I sin bok Ta makten – för att det funkar beskriver hon en metod för att undvika att hamna i psykisk ohälsa, något som hon själv har erfarenhet av. Ett viktigt budskap är att det faktiskt är okej att ibland må dåligt.

– Vi måste inse att livet är lidande och jobbiga känslor. Men vi har lärt oss att vi ska vara lyckliga. Då blir det väldigt jobbigt när man får ångest, när man blir rädd, känner sig stressad. "Vad är det här för känslor, det ska jag inte känna i mitt lyckliga Instagramliv", säger Leone Milton.

Till föräldrar ger hon rådet att tänka över hur man själv beter sig, eftersom hon menar att ohälsosamma beteenden hos vuxna sprider sig till barnen.

Ett tips man kan börja med är att se över sitt så kallade livspussel. Det här att vi stressar så mycket och vill prestera på alla områden. Det smittar av sig på barnen.

Leone Milton tycker också att vi ska rannsaka oss själva när det gäller hur vi uttrycker oss inför barnen.

– När man tittar sig i spegeln innan man ska gå ut, vad säger man då lite högt? "Åh, jag har så tjock mage!" Det fäster hos barn.

Fler råd från Leone Milton hör du i ljudklippet ovan.