HV71 vände efter Malmös drömstart – nära final

2:02 min

HV71 såg efter den första perioden ut som ett slaget lag. Men efter att ha vänt 0-2-underläge till 4-2-seger i Malmö så är laget nära SM-final.

HV71 har matchbollar i SM-semifinalen i ishockey mot Malmö. Under fredagskvällen vände man 0-2 till 4-2 i Malmö och skaffade sig 3-1 i matcher. 

– Malmö öppnar bra och får maximal utdelning direkt. Det är alltid tungt att få en sådan start emot sig men jag vet att vi blir starkare i matcherna ju längre de går. Vi gnetar på och sen så har vi superheta spelare i laget som avgör matcher för oss. Känslan är bra, säger HV71:s Martin Thörnberg till Radiosporten.

Matchen hade olika ansikten. Malmö var väldigt duktigt i första perioden och HV stod inte att känna igen. HV tog sig med ett gediget, mer genomtänkt spel in i matchen. Ju längre matchen led desto större syntes klasskillnaden mellan lagen.

Malmö fick annars en kanonstart på den fjärde SM-semifinalen.

1-0 kom efter bara 15 sekunders spel, då hemmalaget kom i två mot ett-läge efter att HV gått bort sig i mittzon. Frederik Storm tryckte in sin egen retur framspelad av Nichlas Hardt.

Nichlas Hardt var i farten igen, två minuter senare, då han var med i förarbetet till comebackande Erik Forssells 2-0-mål.

Man kan lugnt säga att Malmö får utdelning på det puckinnehav man har men man kan också säga att man får det på HV:s usla försvarsspel.

HV71 kom tillbaka spelmässigt i den andra perioden och fick också in en reduceringspuck i powerplay då Lias Andersson drog Oscar Alsenfelt och la in pucken i mål.

I den tredje perioden så kom så vändningen.

Kvitteringen dunkades in av Andreas Borgman, 3-2 kom av Ted Brithén, läckert framspelad av Pär Arlbrandt. 

4-2 kom på ett för Malmö försmädligt sätt då Adam Almquists skott tog i stolpen, på ryggen på Oscar Alsenfelt, och gled sedan långsamt över mållinjen.

– I tredje perioden spelar vi ganska bra men det är några enskilda prestationer som gör att vi inte håller tillräckligt tätt. Vi får ta med oss det positiva från matchen, desperationen, att våga vinna. Vi försökte verkligen i dag, säger Malmös assisterande tränare Martin Filander.

Mycket starkt gjort av HV71 som visar klassen och vänder. Jag tror att den här matchen var droppen som fick det hela att rinna över till en riktigt stor matchboll för HV på söndag.

Vinner HV71 hemma i Jönköping på söndag så är laget klart för SM-final.

Inför matchen hedrades de drabbade av attentatet i Stockholm med en tyst minut. Inför matchen var det dessutom som följd av attentatet förhöjd säkerhet och samtliga åskådare visiterades vid inpassering.


MATCHFAKTA

Malmö-HV71 2-4 (2-0, 0-1, 0-3)

Första perioden: 1-0 (0.15) Frederik Storm (Nichlas Hardt, Erik Forssell), 2-0 (2.15) Erik Forssell (Jens Olsson, Nichlas Hardt).

Andra perioden: 2-1 (16.11) Lias Andersson (Filip Sandberg, Kristofer Berglund) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2-2 (6.56) Andreas Borgman (Oscar Sundh, Ted Brithén), 2-3 (9.40) Ted Brithén (Pär Arlbrandt, Oscar Sundh), 2-4 (11.07) Adam Almquist (Kevin Stenlund, Chris Abbott).

Skott: 24-28 (12-11, 4-9, 8-8).

Utv, Malmö: 4x2. HV71: 5x2.

Domare: Linus Öhlund, Älvsbyn, och Patrik Sjöberg, Gävle.

Publik: 12 221.

HV71 leder med 3-1 i matcher.