Rysk expert: Dagens terrorism är förändrad

3:03 min

I Ryssland följs händelserna i Stockholm noga, särskilt uppgifterna om att en av de gripna sägs vara uzbek. I terrordådet i St Petersburg i måndags ska den som utpekas som självmordsterrorist också ha uzbekisk etnicitet och komma från Centralasien. Ett område som har en växande rörelse av extrema islamister. Andrej Tjuprigin är expert på terrorism och hävdar att dagens terrorism är förändrad.

– Självklart har terrorismen förändrats och inte bara i Ryssland. Terroristernas metoder ändras och deras aktioner har anpassats till de områden som är måltavlor, säger Andrej Tjuprigin.

– Bilden av en islamisk jihadist med stora skägg och typiska islamistiska kläder, som springer runt med en kalasjnikov stämmer inte längre. Idag smälter de in i omgivningen klär sig i jeans och ser ut som vem som helst.

Han är arabisktalande terrorexpert i Moskva, professor i mellanösternkunskap och globalisering vid motsvarande Handelshögskolan.

Han följer de olika terrorgrupper som finns i Mellanöstern, men även de inhemska ryska och de nya rörelser som växer starkare i Centralasien.

Den misstänkte självmordsbombaren i St Petersburg hade rötterna i Kirgizistan i staden Osj, som har en stor uzbekisk befolkning.

22-åringen var av uzbekiskt ursprung.

Enligt Tjuprigin är det fel att utgå från att dagens terrorister direkt styrs från terrorgruppen i Mellanöstern, som Daesh eller Islamiska staten.

De kan ha inspirerats av radikala islamistiska ideologier, men de behöver inte vara anslutna till någon direkt organisation.

– Det finns många missnöjda grupper, islamister och andra, i andra områden och särskilt i Centralasien, säger Tjuprigin.

– Därför är det fel att säga att det kopplas till IS eller al-Nusrafronten.

De centralasiatiska länderna Kirgizistan, Uzbekistan och Tadzjikistan har en växande islamistiskt präglad rörelse, som göds av ländernas djupa misär och fattigdom.

Sedan lång tid har Ryssland varit räddningen, där fanns arbete. En strid ström av migrantarbetare som försörjt sina familjer hemma genom att främst jobba som byggnadsarbetare eller annan typ av grovarbete.

Men det har blivit mycket svårare för dem att hitta inkomst i takt med en svårare rysk ekonomisk situation och en hårdnande attityd mot särskilt migranter från Centralasien.

Dagens terrorister slår inte bara mot länder, som de uppfattar som aktiva i kampen mot IS, enligt Tjuprigin. Utan de ingår i den världsomfattande kampen mot "de otrogna" och de finns framförallt i stora europeiska städer, så grundorsakerna är likartade oavsett om det sker i Paris, Bryssel, St Petersburg eller Stockholm.

– Dessa killar kämpar inte specifikt mot Ryssland, USA, Belgien eller Frankrike. De kämpar mot de otrogna, och deras slogan är att döda de otrogna var du än hittar dem. Bästa stället att hitta dem är de stora städerna i Europa, åk dit, smält in. Du är en shahid - en martyr - du kommer till Jemna - paradiset - och du är en hjälte som kämpar mot de otrogna, säger Tjuprigin.