Kåseberga

Teknik till hjälp för ovana skådare

1:11 min

Under Ejderns dag i Kåseberga testas i helgen ett nytt sätt att skåda fågel. En slags naturfilmsupplevelse - fast ute i naturen.

- Vi ska testa att erbjuda fågelskådning för folk som inte kan så mycket och som inte heller har kikare, säger Sindre Magnusson, ordförande i Naturskyddsföreningen i Ystad, som arrangerar helgen.

Kåseberga är en av de bästa platserna i landet när det gäller att skåda sjöfågelstreck till havs om våren, chansen finns se upp till femtio olika arter, och framför allt många ejdrar, berättar Sindre Magnusson. Men för en ovan skådare kan det vara svårt att uppfatta sjöfåglarna som flyger förbi ute till havs.

- Det har varit ett uppsving för fågelintresset på senare år, särskilt nu i och med programmet Det stora fågeläventyret, på SVT.

- De är väldigt snabba och de passerar rätt långt bort, så man behöver ganska bra teknik för att folk verkligen ska se dem, säger han.

Med hjälp av foto- och filmteam som finns ute och som sänder live kan mansitta på en uteservering i Kåseberga och titta på passerande fåglar via tv-skärmar, mediaglasögon och i vanliga tubkikare. Samtidigt berättar kunniga fågelskådare om vad som ses.

- Lite grann är det så att vi försöker göra naturfilmsupplevelse, fast ute i naturen, säger Sindre Magnusson.

På så vis hoppas de att fler människor ska få uppleva det som ofta bara erfarna fågelskådare ser. Och kanske locka fler att börja skåda fågel.

- Det har varit ett uppsving för fågelintresset på senare år, särskilt nu i och med programmet Det stora fågeläventyret, på SVT. På söndag förmiddag har vi med en deltagare från det programmet, Armand Krajnc, han kommer att berätta om varför han blev intresserad av fåglar, säger Sindre Magnusson.

Under helgen hålls även föredrag om fåglar, men också om närlandskapets natur, med fokus på att bibehålla och återskapa våtmarker, översilningsängar och meandrande åar.

Det är första året som Ejderns dag genomförs i Kåseberga, och arrangörerna hoppas att det ska bli ett återkommande evenemang.