Attentatet på Drottninggatan

Stockholm enat när tiotusentals samlades på Sergels torg

57 min

På söndagseftermiddagen slöt Stockholm upp när tiotusentals personer samlades i en manifestation på Sergels torg. Temat var kärlek.

– Ingen ska få bestämma över hur vi lever våra liv, säger Damon Rasti, personen bakom kärleksmanifestationen vid Plattan.

För många stockholmare som dök upp var det viktigt att visa att staden står enat och att det finns mycket kärlek och omtanke i huvudstaden.

– Slaget om framtiden är avgjord. För friheten kommer alltid att segra. Och de människor som ser vår existens som ett hot har redan förlorat, säger skribenten och medarrangören Nisha Besara i sitt tal.

Stockholm svarar med kärlek.

– Vi tar tillbaka gatan, vi tar tillbaka vår stad. Vi går ut och samlar ihop oss, håller varandra i händerna och visar att vi står enade, säger Damon Rasti.

P4 Stockholms reporter Anders Hildemar Ohlsson rapporterade på plats om mängder av flaggor, plakat med budskap om kärlek och stockholmare som ville bearbeta händelsen tillsammans.

– Det är en självklarhet som stockholmare att visa sin solidaritet här i dag. Att det kom så mycket folk är fantastiskt.

Flera polisbilar har under dagen besmyckats med mängder av blommor och buketter från personer som ville visa sin uppskattning för polisens arbete.

– Det är en otroligt tragisk händelse, men folks uppskattning av polisen är helt fantastisk, säger en polis till P4 Stockholm.

Under manifestationen, som genomförts ett stenkast från attentatsplatsen, uppträdde bland annat artisterna Sarah Dawn Finer och Miriam Bryant. Flera tal hölls, bland annat av programledaren Rickard Sjöberg, finansborgarråd Karin Wanngård (S) och Nisha Besara.

Exakt klockan 14.53, tiden då polisen fick in larmet, hölls det en tyst minut och det kommer fortsatt att finnas möjlighet att lämna blommor.

– Vi ska inte låta hatet förblinda oss eller skräcken förgöra oss, eller påverka oss i våra ambitioner att vara världens bästa land, säger Damon Rasti.

Kärlek är det enda sättet att bemöta hat. 

Uppskattningsvis var 25 000 personer på plats. Manifestationen är viktig för Stockholm för att känna gemenskap och visa att livet går vidare, berättar Damon. Det blir ett sätt att bearbeta sorgen genom att komma nära platsen där det hände.