Attentat mot kyrkor i Egypten

2:07 min

Två kyrkor i Egypten har utsatts för attentat. I städerna Tanta och Alexandria, ska minst 43 människor ha dödats och över 100 skadas, enligt hälsodepartementet.

Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi har i kväll utlyst tre månaders undantagstillstånd, efter dagens bombdåd mot två koptiska kyrkor i landet. Det säger presidenten i ett tal enligt nyhetsbyrån AFP.

Båda kyrkorna ligger i Nildeltat och de koptisk-ortodoxa församlingarna firade palmsöndagen, minnet av Jesu intåg i Jerusalem.

I Mar Girgis-kyrkan i Tanta, mellan Alexandria och huvudstaden Kairo, pågick firandet vid detonationen, som ska ha skett inne i kyrkan.

Vid Markuskyrkan i Alexandria — där den koptiska kyrkans påve Tawadros II hade deltagit i mässan — ska explosionen, några timmar senare, ha ägt rum på utsidan.

I december utsattes kopternas största katedral, belägen i Kairo, för ett bombdåd. Det attentatet var det allvarligaste på flera år mot Egyptens kristna. Många av de närmare 30 dödsoffren och cirka 50 skadade i december var kvinnor eller barn.

Det finns en mängd kristna minoriteter i Egypten. Kopterna är den största gruppen. I många år har Egyptens kristna känt sig pressade av attentat utförda av företrädare för militanta inriktningar av islamism.

Det faktum att kyrkliga ledare uttryckte stöd för militärkuppen 2013 har också ökat spänningarna över religionsgränsen. När militären ingrep 2013 var det Muhammad Mursi, medlem av Muslimska brödraskapet, som blev avsatt som president — och han hade nått posten genom allmänna val.

I grova drag brukar andelen kristna i Egypten anges till en tiondel av befolkningen, men utvandring gör att gruppen minskar.

Den romerskkatolska kyrkans överhuvud påve Franciskus, som höll mässa vid Peterskyrkan i Rom, fördömde det förmodade attentatet i Tanta; händelsen i Alexandria hade då inte inträffat ännu. Påven riktade också en vädjan till bland andra vapentillverkare om stopp för dödliga vapen.

Franciskus — som inte är överhuvud för kopterna — ska enligt tidigare planer besöka Egypten i slutet av månaden. Han kommer att träffa både religiösa ledare och president Abd al-Fattah al-Sisi.

Terrorrörelsen Islamiska staten påstår via ett av sina propagandaorgan att jihadiströrelsen ligger bakom bombdåden i Egypten.