Protesterna fortsätter i Serbien

1:44 min

En vecka efter att Serbiens sittande premiärminister Aleksandar Vucic vann stort i presidentvalet fortsätter protesterna mot vad som ses som ett alltmer auktoritärt styre.

I går samlades över 10 000 människor i huvudstaden Belgrad - bland de protesterande fanns också företrädare för landets polis och militär.

Aleksandar Vucic valdes förra söndagen med omkring 55 procent av rösterna till landets nya president.

Det finns inga uppgifter om något utbrett valfusk men de som nu demonstrerar menar att landet de senaste åren gått i en alltmer auktoritär riktning med styrda medier och med en ökad rädsla för att yttra kritik mot landets ledning.

Många av de som demonstrerat den senaste veckan har varit unga men i går fick de också sällskap av bland annat personer ur den serbiska polisens och militärens fackförbund. De protesterade mot låga löner och sämre arbetsvillkor.

– Tiden då politikerna kan vända armén och polisen mot folket är över. I dag står armén, polisen och folket enade, sade polisfackets ordförande Veljko Mijailovic utanför regeringsbyggnaden i Belgrad i går.

Bland annat kräver demonstranterna regeringens avgång och att höga chefer för den statliga tv:n får sparken. Men än så länge tyder ingenting på att protesterna kommer att få någon effekt. Aleksandar Vucic själv sade häromdagen att det alltid finns människor som är missnöjda med valresultatet och att det är deras rätt att demonstrera.

Att ingen har försökt stoppa protesterna, sade Vucic, är ju ett tecken på demokrati.

Andra regeringsföreträdare har anklagat landets opposition för att ligga bakom och i regeringstrogen tv har också misstankar om att det i själva verket är utlandet som varit med och organiserat protesterna hörts.

Aleksandar Vucic, premiärminister sedan 2014, har som ett av sina mål att ta landet in i EU samtidigt som han värnar fortsatt starka band med Ryssland. I Serbien menar hans motståndare att EU blundar för alltmer auktoritära tendenser så länge som Vucic ses som en stabiliserande faktor i en region i Europa där det så sent som på 90-talet rådde krig.