Första breven om mönstring börjar skickas ut

2:12 min

Från och med i dag kommer alla ungdomar födda 1999 att få hem mönstringsbrev där de ombeds att svara på frågor om sin hälsa, fysik och inställning till att göra värnplikt.

– Jag kommer definitivt svara ärligt på frågorna men jag är inte jätteinställd på att göra värnplikt för jag har så mycket annat och jag känner mig inte redo för det, säger 18-åriga Marie-Louise Nehlin.

Vad kommer du göra om de säger att du måste göra det?

– Då får jag göra det, det är bara att ta, säger hon.

Det var i början av mars som Regeringen återaktiverade den allmänna värnplikten för både män och kvinnor. Från och med idag kommer alla landets 18-åringar att få hem ett brev med inloggningsuppgifter.

Inom två veckor måste de sedan logga in på en webbplats och svara på frågor om sin hälsa, fysik, personlighet samt inställning till att göra värnplikt.

Utifrån svaren på frågorna kommer Rekryteringsmyndigheten att välja ut runt 6 000 av totalt drygt 90 000 artonåringar som de anser lämpade och motiverade att göra värnplikt.

Bengt Forssten som är avdelningschef på Rekryteringsmyndigheten hoppas och tror att det finnas tillräckligt många som är både lämpade och motiverade.

– Visar det sig att det inte finns tillräckligt många som visar intresse och motivation då kallar vi ändå de vi tycker har bäst förutsättningar.

Så man kan bli kallad även om man säger att man inte vill göra värnplikt

– Absolut!

Vad är straffet för dem som vägrar?

– Svarar man inte på beredskapsunderlaget kan man bli ålagd vite och blir man kallad men inte inställer sig så lämnar vi det till åklagare och då får de fatta beslut om vad som ska ske.

De omkring 6 000 som väljs ut i den här första gallringen kommer att kallas till mönstring med start i oktober och de som blir utvalda där kommer att påbörja sin militära grundutbildning under nästa år.

Cirka 4 000 personer per år ska genomgå utbildningen, bara femton hundra av dem kommer att rekryteras genom allmän mönstring, resten genom frivillig ansökan.

18-åringen Alexander Elvhage säger att de flesta av hans kompisar inte har någon lust göra värnplikt.

– De flesta har redan gjort planer för livet och där är inte värnplikten en del utav det utan då kommer värnplikten in och sabbar planer och idéer man har för hur man ska ta sig vidare.