Stort lyft för De Gröna i Finland

2:41 min

De Gröna fick ett rekordlyft och gjorde sitt bästa val hittills medan regeringspartierna, särskilt det populistiska och nationalistiska Sannfinländarna, tappade röster.

– Det stora budskapet i detta val var att finländare vill ha partier som tror på människan, sa De Grönas partiledare Ville Niinistö.

Ville Niinistö studsar upp och ner för en jublande publik på valkvakan i Helsingfors. Kommentatorer beskriver redan gårdagens kommunalval ungefär som "de gröna liberalernas knockout på den sannfinländska konservatismen"

Sannfinländarna, som suttit i regeringskoalition i två år och gjort avsteg från många av sina främsta vallöften, halverade sitt stöd om man jämför med det senaste riksdagsvalet, och tappar nu tjugofem procent av stödet i kommunerna, från 12,3 procent ner till 8,8.

De Gröna, däremot, som har hört till både den här och den förra finländska regeringens tydligaste och mest högljudda kritiker sedan de hoppade av regeringskoalitionen i protest 2014, gjorde nu sitt bästa val någonsin och landade på 12,4 procent. Och det ser ut som om deras fokus på framtidsfrågor bortom både tillväxt och folkhemsnostalgi; med grön stadsplanering, utbildning, jämlik vård och en rättssäker flyktingpolitik i fokus, har vunnit momentum.

I större städer är De Gröna nu bland de tre största partierna. I universitetsstaden Jyväskylä mitt i Finland blev de störst. Men de har även vunnit nya väljare i mindre orter.

Det var på flera sätt de små oppositionspartiernas val. Det märktes särskilt här i Helsingfors där det finländska Piratpartiet och det nybildade Feministiska partiet – som är direkt inspirerat av Gudrun Schyman och Fi i Sverige – kom in och fick ett mandat vardera.

Men även i svenskbygderna i Österbotten har man använt lokalvalet för att protestera mot regeringen. Planerna på att lägga ner det dygnetruntöppna akutsjukhuset i Vasa, och då riskera de svenskspråkiga invånarnas rätt till vård på det egna modersmålet, har väckt stor ilska.

Svenska folkpartiet som varit drivande i vårdupproret gjorde ett succéval i Vasa och gick framåt också nationellt.

Även om regeringspartiet Samlingspartiet blev störst i kommunalvalet med 20,7 procent och till exempel kommer att styra i de största städerna Helsingfors och Esbo, så tappade de sammantaget röster. Det gjorde också de andra två största partierna, Centern och Socialdemokraterna.