Sverige/Danmark

Skåne får kritik för stöd till Köpenhamn

2:01 min

Sveriges kampanj för att få EU:s läkemedelsmyndighet EMA till Stockholm uppskattar inte att Skåne istället vill att myndigheten hamnar i Köpenhamn.

Att Skåne inte sluter upp bakom regeringens kandidatur irriterar Sveriges life science-samordnare Anders Lönnberg, som arbetar med Sveriges kampanj.

– Jag tycker det är märkligt. Regeringsformen är tydlig, det är regeringen som sköter utrikespolitiken. Regeringen för diskussionen fritt och öppet fram till beslut och sen förväntar vi oss att alla ställer upp på de besluten som tas, säger Anders Lönnberg.

EU:s läkemedelsmyndighet EMA, The European Medicines Agency, måste lämna London efter att Storbritannien beslutat att lämna EU, och dragkampen om en ny placering är igång.

Många europeiska länder är intresserade - 900 kvalificerade jobb och en hel del status står på spel. Sverige vill ha myndigheten till Stockholm och Danmark till Köpenhamn.

Enligt Anders Lönnberg har de andra svenska regionerna som var intresserade av en etablering, Göteborg och Uppsala, accepterat att regeringen valt Stockholm och slutit upp bakom kandidaturen. Och Anders Lindberg tycker att även Skåne borde rätta in sig i ledet.

Men på Region Skåne är man av en annan åsikt. 

– Skånska politiker är valda för att ta till vara Skånes intressen och det är otvetydigt så att en sådan här etablering i Köpenhamn hade gynnat Skåne mer än om det blev en etablering i Stockholm, säger regionstyrelsens ordförande i Region Skåne, Henrik Fritzon (S).

Det skånska motförslaget är istället att Sverige ger upp sin kandidatur och samarbetar med Danmark om att få EMA till Köpenhamn. 

– Ska man vinna framgång i den här typen av dragkamper om EU-myndigheter så måste man nog slå sig ihop flera länder och samarbeta. De som konkurrerar mot både Danmark och Sverige är stora länder, Spanien, Frankrike, Italien. Och det är väldigt svårt att vinna över dem om man inte samarbetar, menar Henrik Fritzon.

Region Skåne har, inom ramen för det dansk-skånska samarbetet Greater Copenhagen & Skåne Committee skickat ett brev till Sveriges och Danmarks regeringar där man presenterat sitt förslag. Men förslaget avfärdas av Anders Lönnberg.

– Jag ser inga större utsikter för det. Sverige och Danmark har redan ställt sig bakom varsitt förslag, och det är det som gäller.