Varberg

Nu startar rättegången om Swefilmer

2:13 min

22-åringen bakom Swefilmer riskerar både fängelse och ett skadeståndskrav på nio miljoner kronor.

Vi rapporterar från rättegången med start klockan 9.

I dag inleds rättegången i Varbergs tingsrätt för brott mot upphovsrätten  i det uppmärksammade fallet om piratsidan Swefilmer. Där kunde användarna titta på över 1400 filmer genom ett enkelt klick.

"Jag älskar att göra folk glada", så svarade den 22-åriga Kungsbackabon på frågan om varför han involverade sig i piratsajten Swefilmer.

Åklagaren Anna Ginner berättar om hur de kom Kungsbackabon och den andra åtalade på spåren.

– Det är bland annat via IP-spårning och att man har följt vägen för pengarna. De är ju åtalade båda för att i samråd med varandra och andra personer ha drivit sidan.

Utöver brottsmålet prövas också skadeståndskraven. Henrik Pontén, från Rättighetsalliansen, företräder de tolv filmbolag som polisanmälde Swefilmer.

Det handlar om en enda film.

– Det är för att spara pengar från rättsväsendet. Ju fler filmer man har desto mer kostar det i administration runt omkring.

Redan förra sommaren skulle rättegången ha inletts men den sköts upp i väntan på en dom i EU-domstolen som skulle avgöra om det var olagligt att länka till upphovsrättskyddat material.

EU-domstolen slog fast att även länkning var olagligt.

Men 22-åringens advokat Claes Kennedy menar att hans klient inte gjorde något brottsligt. Det eftersom 22-åringens verksamhet skedde innan domen i EU-domstolen föll.

– Vi menar ju att där gör EU-domstolen en vändning i praxis, man byter inriktning och efter det här datumet är ju inte länkning, så som skett tidigare, tillåtet, säger

Men ni kommer mena att det var tillåtet innan dess?

– Ja, fram till dess, menar vi på, det är huvudinställningen vi har, säger 22-åringens advokat Claes Kennedy.

Åklagare Anna Ginner yrkar också på att den 26-årige huvudmannen ska betala tillbaka de 14 miljoner han tjänat på reklamintäkterna. Vilket straff hon kommer att yrka på vill hon inte uttala sig om.