Ungern åter på kollisionskurs med EU

2:03 min

En ny lag som hotar framtiden för ett av landets främsta universitet och en kampanjen "Låt oss stoppa Bryssel" skapar irritation.

I förra veckan fick ungerska medborgare ett frågeformulär hemskickat med landets regering som avsändare. Enkäten innehöll påståenden och frågor om hur medborgarna ser på att EU försöker påverka Ungerns politik när det kommer till saker som skatter och migration.

I enkäten anklagar man också utlandsstödda organisationer för att, som man skriver, "på ett dunkelt sätt lägga sig i vårt lands inre angelägenheter."

Det är inte första gången som Ungerns regering på liknande sätt, med mycket ledande frågor, hör sig för om folkets åsikt men i själva verket, säger Robert Laszlo på tankesmedjan Political capital i Budapest, handlar det inte alls om någon rådgivning utan är helt i linje med regeringens taktik att stärka stödet för den egna politiken genom att peka på ett yttre hot. Nästa år hålls parlamentsval i Ungern.

I en kommentar i torsdags sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att formuläret säger mer om avsändaren - Ungerns premiärminister Viktor Orbán - än om EU. Och på kommissionens veckomöte nu på onsdag kommer Ungern vara uppe till diskussion.

En ny lag som reglerar utländska universitet i Ungern har väckt starka protester både i landet men också bland politiker och akademiker runt om i världen. I söndags demonstrerade tiotusentals i Ungerns huvudstad Budapest mot lagen som man anser vara riktad mot en specifik institution - Det Centraleuropeiska universitetet i Budapest, grundat av den ungerska finansmannen och filantropen George Soros.

En till lag är också på gång som ska stärka kontrollen över icke statliga organisationer som får ekonomiskt stöd från utlandet - bland organisationer som nämns är den ungerska Helsingforskommittén som försvarar mänskliga rättigheter och den ungerska grenen av antikorruptionsorganisationen Transparency international. Syftet med lagen, menar kritiker, är att misstänkliggöra de här organisationerna och peka ut dem som agenter i utländska intressens tjänst.

En lång rad EU-parlamentariker har krävt att kommissionen ska överväga disciplinåtgärder mot Ungerns regering. Tidigare har det varit svårt bland annat eftersom regeringspartiet Fidesz haft stöd från den konservativa partigruppen EPP. Men efter lagen som kan hota framtiden för Centraleuropeiska universitetet i Budapest har kritik kommit också därifrån.