Rösta fram bästa herrspelarna i Stockholm – här är listan

Ni har skickat in nomineringarna. Och juryn har sagt sitt: här är topp tio-listan ni kan rösta på för att få fram tidernas bästa fotbollsspelare i Stockholm på dam- respektive herrsidan.

Omröstningen är avslutad.

I år fyller Stockholms Fotbollsförbund 100 år. Det vill P4 Stockholm fira och i samband med det ska vi utse den bästa fotbollsspelaren – kvinnlig och manlig – i Stockholm under 100 år.

Därför bad vi er att nominera de bästa spelarna. Nu har juryn sagt sitt och listat de tio bästa fotbollsspelarna på herr- och damsidan.

Nu är det upp till er att vara med och rösta fram fem finalister i varje kategori.

Rösta även fram bästa damspelarna här.

Omröstningen är avslutad, det gick att rösta fram till 23 april.

Här är juryns lista över de tio nominerade – Herr:

1. Lennart "Nacka" Skoglund
Klubb: Hammarby/AIK
Karriär: Nacka förknippas starkt med Hammarby och anses vara en av föreningens största spelare. Tog VM-brons och VM-silver och hade en framgångsrik karriär i Italien.

2. Kurt "Kurre" Hamrin
Klubb: AIK
Karriär: Kurt Hamrin var Sveriges bäste högerytter under större delen av 1950- och 60-talen och en av stjärnorna när Sverige tog VM-silver 1958. Berömd för konstmålet i semin mot Västtyskland. Spelat fem säsonger i AIK och hade framgångsrik proffskarriär i Italien.

3. Gösta ”Knivsta” Sandberg
Klubb: Djurgården
Karriär: Spelade vänsterytter i Djurgården mellan 1951-1966 och tog fyra SM-guld. Även kallad Mr Djurgården. Sandbergs sista allsvenska match spelades på Råsunda 1966 då Djurgården säkrade SM-guld. Fick Guldbollen år 1956.

4. Henry ”Garvis” Carlsson
Klubb: AIK
Karriär: Carlsson spelade för AIK 1939–1949 och gjorde sammanlagt 192 allsvenska matcher och 97 mål. "Garvis" blev historisk som spelaren som har gjort flest mål på Råsundastadion. Vann OS-guld i London 1948.

5. Anders Limpar
Klubb: Brommapojkarna/AIK
Karriär: Svensk mästare med AIK. Engelsk ligamästare med Arsenal. Hade en lång internationell karriär i en rad olika ligor i Europa och har även spelat i USA. Var med i truppen 1994 då Sverige tog VM-brons.

6. Kennedy Bakircioglü
Klubb: Hammarby
Karriär: Förde klubben till SM-guld 2001. Har varit den stora ledaren på planen för Hammarby under senare år. Har även spelat i landslaget och haft en lång internationell karriär.

7. Kenneth Kenta Ohlsson
Klubb: Hammarby
Karriär: Kallas Mr Hammarby och är den som spelat flest matcher för Hammarby genom tiderna – 341 matcher och bytte aldrig klubb. Sågs som en tekniskt skicklig mittfältare.

8. Stefan Rehn
Klubb: Djurgården
Karriär: Stefan Rehn var en teknisk och spelbegåvad mittfältare. Han har flera SM-guld, med Djurgården men även med IFK Göteborg. Har spelat i landslaget och var med i truppen 1994 då Sverige tog VM-brons.

9. Johan Mjällby
Klubb: AIK
Karriär: Johan Mjällby var en nyckelspelare i AIK när laget vann SM-guld 1998. Han var en viktig kugge under fotbolls-VM 2002 då han var lagkapten. Var känd för sin arbetskapacitet och blev jämförd med ett kärnkraftverk av den tidigare förbundskaptenen Tommy Söderberg.

10. John Guidetti
Klubb: Brommapojkarna
Karriär: Brommapojkarna är John Guidettis moderklubb men han värvades som 15-årigt ungdomsproffs till Manchester City. Sedan har Guidetti representerat en rad olika klubbar i Europa. Han rönte stor framgång i Feyenoord där han blev en populär anfallare. John Guidetti har tagit EM-guld med U-21-landslaget och tillhör nu A-landslaget.

Avgörande har varit att spelaren uppfyller ett av tre följande kriterier:

  • Den som har en moderklubb i Stockholm
  • Den som har tagit SM-guld med en Stockholmsklubb
  • Har gjort fem säsonger i en Stockholmsklubb

Därefter kommer juryn att utse fem kvinnor och fem män där era röster vägs in. 

Vilka de bästa fotbollsspelarna i Stockholm är – vinnarna – avslöjas i samband med fotbollsfesten i Kungsträdgården 20 maj, då P4 Stockholm finns på scenen och prisutdelning sker.