Häktningsförhandling mot misstänkte 39-åringen

1:14 min

Under tisdagsförmiddagen hålls häktningsförhandlingen mot 39-åringen som misstänks ha utfört lastbilsdådet på Drottninggatan i Stockholm i fredags.

– Det kommer vara ett omfattande säkerhetspådrag, att jämföra med när grov organiserad brottslighet ställs inför rätta, säger Thomas Östman, säkerhetschef vid Stockholms tingsrätt.

Thomas Östman fortsätter och säger att de har instruktioner och rutiner för hur tingsrätten ska jobba ihop med polisen och hur bemanningen ska se ut. 

Under måndagseftermiddagen lämnade åklagare in häktningsframställan, och klockan 10 på tisdagen hålls förhandling i Stockholms tingsrätts säkerhetssal, då domstolen ska avgöra om den 39-årige mannen från Uzbekistan ska häktas för terroristbrott eller släppas fri.

Polisen har tidigare påpekat att bevisläget ser "mycket bra" ut. Under förhandlingen nu på förmiddagen väntas även den misstänkte mannen för första gången offentligt meddela sin inställning till anklagelserna.

39-åringen har ansökt om att få byta advokat, från sin nuvarande Johan Eriksson, till en som är sunnimuslim. Chefsrådman Malou Lindblom avslog i går begäran, och hon säger till Ekot att det inte finns tillräckliga skäl för ett byte.

Av häktningsframställan framgår att en rysk tolk kommer närvara, och att mannen har en postadress i Norra Stockholm. Enligt uppgifter till Ekot ska han även haft koppling till en lägenhet i södra Stockholm.

Parallellt i utredningen är även ytterligare en person anhållen. Denne måste begäras häktad, eller släppas fri, innan klockan 12.00 på onsdagen. Den personen är, till skillnad från 39-åringen, bara skäligen misstänkt för terroristbrott.

Johan Åkermark, som försvarar den personen, har belagts med yppandeförbud av åklagaren och kan därför inte svara på hur hans klient ställer sig till misstankarna.