Tomas Ramberg: Nu blir terrorattacken politik

Det är ofrånkomligt att det misstänkta terrordådet får ett efterspel där den politiska oppositionen riktar in sig på regeringens ansvar. Moderatledaren Anna Kinberg Batra försöker nu ta ledningen i den debatten, konstaterar Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg.

Med tragedin så nära inpå krävs stor lyhördhet och försiktighet av de politiker som vill göra politik av dådet. Anna Kinberg Batra bygger nu en trappa av frågor till Säpo och polisen som i nästa steg kommer att fortsätta i en kritik mot regeringen. Tanken är inte att Moderaterna ska nöja sig med att kritisera rikspolischefen.

Det krävs inte så mycket politisk fantasi för att se fortsättningen. En intensiv offentlig debatt, anmälningar till Konstitutionsutskottet, extradebatter i riksdagen och så småningom - om opinionsläget verkar rätt för oppositionen - kan det landa i en misstroendeförklaring mot inrikesminister Anders Ygeman.

Det här är en fråga med en helt annan opinionsmässig potential än de skattefrågor oppositionen gjorde splittrade försök att driva veckorna före fredagens attentat. Hittills är det bara Moderaterna och Liberalerna som tagit upp en politisk diskussion om attacken men troligen blir det lättare att samla allianspartierna i en terrordebatt än det varit i diskussionen om regeringens budget.

Regeringen gör vad den kan för att hålla ihop det politiska fältet. Genom att bjuda in till ny samling om terrorstrategi försöker den stoppa politiska orosungar i sin linda. Socialdemokraterna har helt andra ideer om vad den politiska debatten ska handla om fram till valet 2018.

Det talar också för att regeringen är beredd att gå långt för att möta kommande krav från oppositionspartierna både vad gäller ny lagstiftning och ökade resurser till polisen. Socialdemokraterna vill inte riskera att bli framställda som mjukare mot terrorism än oppositionen.

Den strategin illustrerades med stor tydlighet i dag när Socialdemokraterna föreslog en snabbare utbyggnad av poliskåren än något annat parti i svensk politik. Genom att föreslå 10 000 fler polisanställda till 2024 försöker regeringspartiet slå knock på de borgerliga partier som under vintern bjudit över varandra i krav på fler poliser.