IS riktar blicken mot Egypten

2:16 min

Det dubbla terrordådet mot Egyptens kopter i söndags kan vara ett tecken på ny taktik från den så kallade Islamiska Staten. I takt med att IS besegras i Irak och tappar mark i Syrien och Libyen, finns det tecken på att terrorgruppen har intresse av att lägga större fokus på arabvärldens största land, Egypten.

Det bästa sättet att destabilisera ett land och skapa kaos är att underblåsa sekterism och religiösa motsättningar. Det anses vara en av IS slutsatser. Det har varit framgångsrikt i Irak och i Syrien och nu när IS tappar mark och besegras i Mosul och Raqqa, riktas blickarna mot Egypten.

Enligt bedömare är IS syfte att underblåsa den misstänksamhet som finns latent mot kopter bland Egyptens muslimer, och skapa en acceptans för att kopter kan dödas enbart för att de har en annan tro.

De förtjänar att dö, på samma sätt som Shiamuslimer i Irak, enligt IS och andra sunnimuslimska fanatiker. Tanken skulle vara att skapa en situation där Egyptens kristna får samma roll som shiamuslimer i Irak. Stämplade som avfällingar och till och med månggudadyrkare eftersom de tror på både fadern sonen och den helige ande.

Många kommentatorer anser också att denna strategi underlättas av de egyptiska myndigheternas sätt att behandla kopter. Genom att tillämpa restriktiva regler för hur och när och var man får bygga kyrkor, underblåser man misstänksamheten mot kopter, menar bedömare.

Liksom den egyptiska traditionen att försöka lösa sekteristiska motsättningar och våld mellan muslimer och kristna med försoningsprocesser, snarare än att ställa muslimer inför rätta när de begått brott mot kristna.

Efter terrordådet i Tanta i söndags då en sprängladdning dödade 27 människor i Mar Girigis kyrkan, samlades muslimska kvinnor för att tända ljus och visa solidaritet med sina kristna grannar och vänner. Ett tecken på att IS nya Egyptenstrategi inte alls kommer att lyckas.

Men bedömare som Mokhtar Awad vid George Washington University, anser att det mesta tyder på att det kommer göras många fler försök att destabilisera Egypten med terrordåd mot de kristna.