DEBATT

Malin Crona: Debatten kastar oss tio år tillbaka i tiden

Det är bara några dagar efter attentatet då en lastbil kördes in i Åhléns i centrala Stockholm och dödade flera människor. Redan har en debatt blossat upp som får det att kännas som om vi kastats tio år tillbaka i tiden En debatt där sociala medier och traditionella medier ställs mot varandra.
   Det är dumt och olyckligt. Och riskerar att både förstärka ett uppblossande journalistförakt och människors osäkerhet i sociala medier. Det tycker frilansjournalisten Malin Crona.

De ställer upp sig i varsin ringhörna. På ena sidan publicisterna:

Thomas Mattsson, Expressen: ”Vi måste börja prata om problemet med sociala medier”

Fredric Karén, Svenska Dagbladet: ”I sociala medier utan ansvar får rykten härja fritt

I andra ringhörnan internetdebattörerna:

Joakim Jardenberg: ”Facebooks Safety check, Wikipedias sansade diskussion och korrekta rapportering, Googles anpassade sökresultat (med verifierade nyheter, lokala tweets, kartbild, viktiga telefonnummer och fraser, delningslänkar), #openstockholm på Twitter - allt det där står i bjärt kontrast mot det mesta jag upplevde från traditionella mediers arbete igår.”

Det låter nästan som det gjorde för tio år sedan. Då sociala medier sågs som ett hot av redaktionerna och då nybyggarna på internet tyckte att ”gammelmedia” inte fattat någonting.
   Jo. Sociala medier har visat sina värsta sidor de här dagarna. Bilder på lemlästade människor sprids till ungdomar och barn.

Rykten och rasistiska agendor sprider felaktigheter och pekar ut oskyldiga människor som kanske aldrig mer kan få en normal vardag. Föräldrar som bönat och bett att inte bilder på deras döda barn ska spridas mer får inget gehör.
   Men – vi har också sett sociala mediers bästa sidor. När kollektivtrafiken stängdes av och människor inte hade någonstans att ta vägen öppnade stockholmarna sina hem under hashtaggen #openstockholm och erbjöd mat och husrum.

Ett Facebookevenemang lyckades på kort tid samla tiotusentals människor som på söndagen ville hedra offren och visa att attentatet inte skrämmer bort människor från staden. Sociala medier har också täckt upp för bristerna i traditionella medier. Frivilliga teckentolkar startade livesändningar på Facebook för att tolka polisens presskonferenser och manifestationen i söndags.

SVT har fått skarp kritik för att de inte sände på teckenspråk, och inte ens filmade den teckentolk som fanns på plats på söndagens manifestation. Andra traditionella medier klarar sig inte heller utan kritik. 

Under fredagen spreds felaktig information om skottlossning på flera platser i staden. Några medier, bland annat Expressen, publicerade uppgifterna som bekräftade.
   De visade sig vara felaktiga.
   Den som ville ta del av det akuta nyhetsläget via DN möttes initialt av en betalvägg.

Sällan har det blivit mer tydligt att medier med ansvarig utgivare och sociala medier fyller olika funktioner.
   Självklart är det helt oacceptabelt att barn skickar bilder på döda skolkamrater till varandra. Där måste vi föräldrar ta ett betydligt större ansvar för vad våra barn utsätts och utsätter varandra för. Det finns en anledning till att traditionella medier med ansvarig utgivare låter bli att publicera sådana bilder. Vi vet vad publiceringarna kan få för konsekvenser.
    Men vi kan inte heller överlåta ansvaret för att ordna demonstrationer eller mat- och sovplats åt medmänniskor till publicisterna.

Låt oss inte backa tio år i tiden och göra det här till en fråga om ”gammelmedia” mot sociala medier. Låt oss i stället hjälpas åt att förklara skillnaderna i ansvar och metod. Annars riskerar vi att underbygga de spänningar i samhället som både spär på ett uppblossande journalistförakt och förstärker människors osäkerhet kring hur sociala medier fungerar.

Vi behöver visa människor vem de kan lita på. Det gör vi inte genom att bråka med varandra.

 

Denna text är ett debattinlägg och skribenten ansvarar för sina åsikter.