Allt fler barn används som självmordsbombare

1:29 min

Terrorgruppen Boko Haram använder allt fler barn som självmordsbombare i länderna runt Tchadsjön. Det visar en ny rapport från UNICEF.

Rapporten släpps i samband med att det gått tre år sedan Boko Haram kidnappade över 200 skolflickor i byn Chibok i Nigeria.

– Många av de flickor och pojkar som kidnappas av Boko Haram används som självmordsbombare. Det säger Patrick Rose som är talesperson för Unicef i väst- och central Afrika.

Enligt Unicef har Boko Haram utnyttjat 27 barn som självmordsbombare under det första kvartalet i år, jämfört med nio barn under samma period förra året.

Barnen kidnappas från sina hem, skolor och på öppen gata. Masskidnappningen av de över 200 skolflickorna i byn Chibok i Nigeria för tre år sedan är bara ett fall av flera tusen, menar Patrick Rose. 

Unicefs rapport visar också hur de barn som släpps ur Boko Harams fångenskap ofta möts med djup misstänksamhet när de återvänder hem. Därför håller barnen sina upplevelser hemliga  av rädsla för omgivningens reaktioner.

Unicef kräver nu att militära styrkor som strider mot Boko Haram i området runt Tchadsjön och som tar barn i förvar ska lämna över barnen till civila myndigheter så att de kan återintegreras i samhället.