Attentatet i Stockholm 2017

Så beskriver bekanta Akilov

2:19 min

Bekanta till terrormisstänkte Rakhmat Akilov, som Ekot pratat med, tecknar en bild av tilltagande extremism och sociala problem när de berättar om den häktade mannen.

– Jag sa till honom att inte tappa modet, att min situation är hundra gånger värre än hans. Jag har ingenting och om jag åker hem fängslas jag och de kan slå ihjäl mig, men han är fortfarande ung och kan börja om, säger Farshad, som vi kallar honom.

– Men han satt bara och lyssnade och sa ingenting, fortsätter han.

Ekot träffar Farshad vid det kala torget i en en av Stockholms yttre förorter. Det var också där han och Rakhmat Akilov träffades och umgicks. Första intrycket av Akilov var att han var en hårt arbetande, lite butter tadzjik från Samarkand i Uzbekistan.

Akilov var separerad och berättade för Farshad att han lämnat ett ganska bra liv som svetsare i Samarkand innan han på omvägar kom till Sverige.

Det finns fortfarande många luckor i mannens liv fram till attacken i fredags då han alltså misstänks ha mördat fyra personer.

I Migrationsverkets handlingar framgår att Akilov, under annat namn, sökte asyl i Sverige i slutet av 2014. Migrationsverket bedömde honom inte som trovärdig och i juni 2016 fick han avslag.

Vid den tiden hade Akilov också börjat förändras allt mer. Olika bekanta beskriver hur Akilov blir allt mer instabil, samtidigt som han rör sig i kretsar där det förekommer både narkotika och kriminalitet.

Enligt Farshad var Akilov varken en kunnig eller from muslim, men han gillade terrorgruppen IS och förespråkade våldsam islamism.

Berättelsen stämmer också med Ekots kartläggning. Ekot har bland annat identifierat en profil på en rysk sociala medier-sajt där mannen, genom en mellanhand, kan kopplas till flera stridande islamistiska grupper.

Farshad har aldrig hört Akilov prata om att själv genomföra en attack i Sverige. Han fördömer Akilov bittert, landsmannen som gav upp och angrep folk som inte gjort honom något.

– Om jag fick prata med Rahmatullo, som är den formella formen av Akilovs förnamn, skulle jag fråga honom om han tycker att han uppnått någonting.

Farshad fortsätter och säger att Akilov kanske inte skulle svara. Det som skulle göra intryck på honom det är om Akilov skickas hem.

– Vi har ett fängelse som heter Djazlyk, i Karakalpakstan. Få kommer därifrån levande.